Wandelen en stress

Waarom is wandelen zo goed voor ons brein

De kans dat je dit artikel zittend leest is groot. Onderzoek (2017) wijst uit dat wij gemiddeld tussen de 7 en 9 uur per dag zitten. Jongvolwassenen (18-25) lijken daar nog een schepje bovenop te doen. Zij zitten ongeveer 10-12 uur per dag. Hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder noemt zitten in de media ook wel het nieuwe roken en deed daar recent nog een schepje bovenop door het een ware pandemie te noemen.

Nou is dit geenszins een artikel om je bewust te maken van het feit dat we teveel zitten, te weinig bewegen en om je duidelijk te maken hoe ongezond dat vele zitten wel niet is. Even Los van het feit dat iedereen zich daar al lang van bewust is, zijn wij de laatste die jou belerend toe gaan spreken.

Nee, hier geen pedagogisch verantwoorde tik op de vingers of een belerend vingertje, maar een artikel met de voordelen van ’bewegen’ in het algemeen en wandelen specifiek. Hopelijk creëert het bewustzijn en motivatie om wat vaker minimaal 30 minuten te gaan wandelen.

De stresstest

Wil je weten in welke mate je last hebt van stress? Vul de gratis stress test in 5 minuten in. Registreren voor de test is niet nodig. Wel mag je je gegevens achterlaten voor een gratis consult.

Wandelen tegen stress

Omdat niet iedereen even sportief is, fluitend op z’n fiets springt richting de sportschool, beschikt over competitieve gevoelens of voldoende balgevoel, houden we het wat ‘dichter bij huis’ en gaan we wandelen.

minimaal 3-5x per week, bij daglicht minimaal 30 minuten aaneengesloten wandelen. Capiche?!

Een goede wandeling vermindert somberheid, stimuleert creativiteit én zorgt voor focus. Daarnaast vermindert het stress klachten en vergroot het je productiviteit op de rest van de dag.

Waarom 30 minuten aaneengesloten?

Daar waar het antwoord simpel is, is het mechanisme complex. Wandelen zorgt er namelijk voor dat er een aantal belangrijke fysiologische mechanismen op gang komen. Zo gaat er meer zuurstof en glucose (brandstof) naar ons brein waardoor we zaken als; plannen, en controleren van impulsen beter kunnen.

Het duurt simpelweg even voordat deze mechanismen op gang komen. Daarom is minder dan 30 minuten lopen minder effectief. Zorg er dus voor dat je minimaal 30 minuten loopt. Als dat even niet lukt omdat je het druk hebt? Ga dan minimaal een uur ;).

Wandelen tegen stress en psychische klachten

Een zeer grote studie met meer dan 1,2 miljoen volwassen Amerikanen bevestigt dat regelmatig bewegen, 3 tot 5 keer per week gedurende 30 tot 45 minuten, het mentale welzijn duidelijk verbeterd en dat het effect vergelijkbaar is voor alle sporten, ongeacht de intensiteit. Wandelen is net zo goed voor de mentale weerbaarheid als fietsen of lopen (1).

De systemen, waaronder de amygdala, worden geactiveerd en helpen bij het dempen van stress of negatieve emoties. Tevens worden bij het wandelen de hormonen Dopamine en Serotonine aangemaakt. Hierdoor voel je je gelukkiger.

Verhoging productiviteit

Door te wandelen wordt de prefrontale cortex geactiveerd. Dit gebied is betrokken bij een heleboel verschillende vaardigheden, zoals hogere cognitie, doelen stellen, plannen maken, geheugen en het uitvoeren van motorische volgordes. Ook wordt dit gebied actief wanneer een risicovolle beslissing wordt genomen.

Wandelen en creativiteit

Wandelen stimuleert het brein en maakt je productiever en creatiever. Ga dus vooral een blokje om als je vastzit in een kwestie. Tijdens wandelen ben je namelijk niet meer bewust met een taak bezig, ben je even niet cognitief belast maar heb je een meer dobberende aandacht: onze zintuigen worden afgeleid door zaken waar je niets mee hoeft (dat wat je ziet, voelt, hoort etc.). Hierdoor kan het ‘default mode netwerk’ actief worden en kom je tot creativiteit. De verhoging van de creativiteit is overigens deels te verklaren op grond van de verbetering in stemming: 20 minuten blijkt gemiddeld genomen voldoende om de door proefpersonen zelf beoordeelde stemming met ongeveer 25 procent te verbeteren.

Wandelen tijdens Coaching

Bij InspiratieLoods zetten wij tijdens de programma’s wandelen ook vaak in. Naast dat het een andere dynamiek geeft; Je loopt immers naast elkaar i.p.v. zittend tegenover elkaar, leidt automatisch tot andere gesprekken. Daarnaast leidt wandelen naast de reeds bovengenoemde mechanismen ook tot meer vermogen tot introspectie. Iemand kan dus gedurende een wandeling beter reflecteren op eigen functioneren.

Kortom, wandelen is bij uitstek een laagdrempelige activiteit om zelf de regie te nemen op je eigen mentale en fysieke fitheid.

Einde artikel, dus hup naar buiten.

  • (1) Chekroud S et al. Association between physical exercise and mental health in 1·2 million individuals in the USA between 2011 and 2015: a cross-sectional study. Lancet Psychiatry 2018;9:739-746
  • (2) Hallgren M et al. Prospecitive associations between physical activity and clinical diagnosed major depressive disorder in adults. Preventive Medicine 2019;11:38-43

Samen de impact voor de werknemer en uw organisatie minimaliseren?

Neem contact met ons op via het contactformulier en wij plannen samen met u een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant...

Het is een mooie vraag aan ondernemers: “Wat is nu eigenlijk jouw onderscheidend vermogen?” Waar je verwacht dat ze daar gemakkelijk een antwoord op geven, is de praktijk weerbarstig. Sommigen slaan zelfs helemaal dicht. Jos Gerritsen van InspiratieLoods in Zwolle heeft daar gelukkig niet veel last van….
Je herkent het waarschijnlijk wel: je hebt hard gewerkt, boodschappen gedaan, de kinderen naar bed gebracht, en je wilt niets liever dan met rust gelaten worden en met de pootjes omhoog. Je had wel met jezelf afgesproken te gaan sporten, maar geen vezel in je lijf heeft…

Goede zelfzorg tijdens de decembermaand.

Druk druk druk!! De Decembermaand is een leuke en gezellige, maar ook vaak drukke maand. Zowel zakelijk als privé. Juist wanneer er amper tijd lijkt te zijn, is een goede zelfzorg ontzettend belangrijk. Ondanks dat iedereen dat weet, is goed voor jezelf zorgen vaak één van de…

Burn out klachten onder Jonge werknemers.

Hoewel er over de Burn-out als diagnose veel discussie is, zien wij bij InspiratieLoods “burn-out” vooral als een containerbegrip. Het omhelst allerlei verschillende symptomen als; uitputting, somberheid, angst, maar ook; een korter lontje, verminderd geheugen en een slechtere zelfzorg behoren tot de lijst signalen die passen bij…

Ben je benieuwd of wij je kunnen helpen?
Stuur ons dan een berichtje