Waarom is wandelen zo goed voor ons brein
De kans dat je dit artikel zittend leest is groot. Onderzoek (2017) wijst uit dat wij gemiddeld tussen de 7 en 9 uur per dag zitten. Jongvolwassenen (18-25) lijken daar nog een schepje bovenop te doen. Zij zitten ongeveer 10-12 uur per dag. Hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder noemt zitten in de media ook wel het nieuwe roken en deed daar recent nog een schepje bovenop door het een ware pandemie te noemen.
Nou is dit geenszins een artikel om je bewust te maken van het feit dat we teveel zitten, te weinig bewegen en om je duidelijk te maken hoe ongezond dat vele zitten wel niet is. Even Los van het feit dat iedereen zich daar al lang van bewust is, zijn wij de laatste die jou belerend toe gaan spreken.
Nee, hier geen pedagogisch verantwoorde tik op de vingers of een belerend vingertje, maar een artikel met de voordelen van ’bewegen’ in het algemeen en wandelen specifiek. Hopelijk creëert het bewustzijn en motivatie om wat vaker minimaal 30 minuten te gaan wandelen.
De stresstest
Wil je weten in welke mate je last hebt van stress? Vul de gratis stress test in 5 minuten in. Registreren voor de test is niet nodig. Wel mag je je gegevens achterlaten voor een gratis consult.
Wandelen tegen stress
Omdat niet iedereen even sportief is, fluitend op z’n fiets springt richting de sportschool, beschikt over competitieve gevoelens of voldoende balgevoel, houden we het wat ‘dichter bij huis’ en gaan we wandelen.
minimaal 3-5x per week, bij daglicht minimaal 30 minuten aaneengesloten wandelen. Capiche?!
Een goede wandeling vermindert somberheid, stimuleert creativiteit én zorgt voor focus. Daarnaast vermindert het stress klachten en vergroot het je productiviteit op de rest van de dag.
Waarom 30 minuten aaneengesloten?
Daar waar het antwoord simpel is, is het mechanisme complex. Wandelen zorgt er namelijk voor dat er een aantal belangrijke fysiologische mechanismen op gang komen. Zo gaat er meer zuurstof en glucose (brandstof) naar ons brein waardoor we zaken als; plannen, en controleren van impulsen beter kunnen.
Het duurt simpelweg even voordat deze mechanismen op gang komen. Daarom is minder dan 30 minuten lopen minder effectief. Zorg er dus voor dat je minimaal 30 minuten loopt. Als dat even niet lukt omdat je het druk hebt? Ga dan minimaal een uur ;).
Wandelen tegen stress en psychische klachten
Een zeer grote studie met meer dan 1,2 miljoen volwassen Amerikanen bevestigt dat regelmatig bewegen, 3 tot 5 keer per week gedurende 30 tot 45 minuten, het mentale welzijn duidelijk verbeterd en dat het effect vergelijkbaar is voor alle sporten, ongeacht de intensiteit. Wandelen is net zo goed voor de mentale weerbaarheid als fietsen of lopen (1).
De systemen, waaronder de amygdala, worden geactiveerd en helpen bij het dempen van stress of negatieve emoties. Tevens worden bij het wandelen de hormonen Dopamine en Serotonine aangemaakt. Hierdoor voel je je gelukkiger.
Verhoging productiviteit
Door te wandelen wordt de prefrontale cortex geactiveerd. Dit gebied is betrokken bij een heleboel verschillende vaardigheden, zoals hogere cognitie, doelen stellen, plannen maken, geheugen en het uitvoeren van motorische volgordes. Ook wordt dit gebied actief wanneer een risicovolle beslissing wordt genomen.
Wandelen en creativiteit
Wandelen stimuleert het brein en maakt je productiever en creatiever. Ga dus vooral een blokje om als je vastzit in een kwestie. Tijdens wandelen ben je namelijk niet meer bewust met een taak bezig, ben je even niet cognitief belast maar heb je een meer dobberende aandacht: onze zintuigen worden afgeleid door zaken waar je niets mee hoeft (dat wat je ziet, voelt, hoort etc.). Hierdoor kan het ‘default mode netwerk’ actief worden en kom je tot creativiteit. De verhoging van de creativiteit is overigens deels te verklaren op grond van de verbetering in stemming: 20 minuten blijkt gemiddeld genomen voldoende om de door proefpersonen zelf beoordeelde stemming met ongeveer 25 procent te verbeteren.
Wandelen tijdens Coaching
Bij InspiratieLoods zetten wij tijdens de programma’s wandelen ook vaak in. Naast dat het een andere dynamiek geeft; Je loopt immers naast elkaar i.p.v. zittend tegenover elkaar, leidt automatisch tot andere gesprekken. Daarnaast leidt wandelen naast de reeds bovengenoemde mechanismen ook tot meer vermogen tot introspectie. Iemand kan dus gedurende een wandeling beter reflecteren op eigen functioneren.
Kortom, wandelen is bij uitstek een laagdrempelige activiteit om zelf de regie te nemen op je eigen mentale en fysieke fitheid.
Einde artikel, dus hup naar buiten.
- (1) Chekroud S et al. Association between physical exercise and mental health in 1·2 million individuals in the USA between 2011 and 2015: a cross-sectional study. Lancet Psychiatry 2018;9:739-746
- (2) Hallgren M et al. Prospecitive associations between physical activity and clinical diagnosed major depressive disorder in adults. Preventive Medicine 2019;11:38-43