Waarom bewegen goed is tegen stress.

Je herkent het waarschijnlijk wel: je hebt hard gewerkt, boodschappen gedaan, de kinderen naar bed gebracht, en je wilt niets liever dan met rust gelaten worden en met de pootjes omhoog. Je had wel met jezelf afgesproken te gaan sporten, maar geen vezel in je lijf heeft zin om te gaan.

Ons advies is: ga toch! Hieronder leggen wij uit waarom.

Wat is stress?

Om dat goed uit te leggen leggen we eerst uit wat stress is.

Stress is een natuurlijke reactie van je lichaam op uitdagende situaties. Wanneer je stress ervaart, maakt je lichaam stresshormonen aan, zoals cortisol en adrenaline. Deze hormonen zorgen ervoor dat je hart sneller gaat kloppen, je ademhaling versnelt en je spieren zich aanspannen. Het is eigenlijk een soort alarmsysteem dat je helpt om snel te reageren in noodsituaties. Maar als dit systeem te vaak of te lang aan staat, kan het leiden tot problemen zoals vermoeidheid en spanning. Het is belangrijk om manieren te vinden om met stress om te gaan, zoals beweging, om je lichaam in balans te houden.

De stresstest

Wil je weten in welke mate je last hebt van stress? Vul de gratis stress test in 5 minuten in. Registreren voor de test is niet nodig. Wel mag je je gegevens achterlaten voor een gratis consult.

Stress en futloosheid

Stress klachten kunnen leiden tot futloosheid, wat wordt gekenmerkt door een gebrek aan energie, motivatie en het gevoel van uitputting. Futloosheid gaat verder dan fysieke vermoeidheid; het omvat ook mentale uitputting en een algemeen gevoel van lusteloosheid. Wanneer stress langdurig aanhoudt, kan het de hormonale balans in het lichaam verstoren, wat invloed heeft op zowel lichamelijke als geestelijke energieniveaus.

Futloosheid gaat vaak gepaard met moeite om te concentreren, verminderde productiviteit en een verlies van interesse in dagelijkse activiteiten.

Waarom juist wel bewegen

Juist wanneer je je futloos voelt, kan beweging een krachtig middel zijn om je energieniveau weer op te krikken. Hoewel het misschien tegenstrijdig lijkt om te bewegen als je weinig energie hebt, heeft lichaamsbeweging verschillende positieve effecten. Ten eerste stimuleert beweging de bloedcirculatie en verhoogt het de zuurstoftoevoer naar je spieren en organen, wat een directe energieboost kan geven.

Daarnaast activeert lichaamsbeweging de afgifte van endorfines, de zogenaamde ‘gelukshormonen’, die je stemming verbeteren en vermoeidheid verminderen. Regelmatige beweging helpt ook om stresshormonen te verminderen, waardoor je lichaam beter in staat is om te herstellen. Dus zelfs een korte wandeling of wat lichte oefeningen kunnen een positieve impact hebben op je energieniveau en bijdragen aan het doorbreken van de vicieuze cirkel van futloosheid.

Hoe kun je vandaag nog starten met bewegen? We geven je enkele tips;

  1. Start met kleine stappen: Begin met korte en eenvoudige activiteiten. Een korte wandeling rond het blok, een paar minuten stretchen of zelfs een paar trappen op en neer lopen, kunnen al een verschil maken.
  2. Kies iets wat je leuk vindt: Zoek naar een vorm van beweging die je plezierig vindt. Of het nu dansen is, fietsen, zwemmen of yoga, als het leuk is, ben je eerder geneigd het vol te houden.
  3. Maak het sociaal: Nodig een vriend, familielid of collega uit om samen te bewegen. Dit maakt het niet alleen leuker, maar ook motiverender.
  4. Pas het aan je energieniveau aan: Forceer jezelf niet tot intense trainingen als je je futloos voelt. Kies activiteiten die bij je huidige energieniveau passen, en verhoog geleidelijk de intensiteit.
  5. Maak het een routine: Plan vaste tijden in je week voor beweging. Door het als een vast onderdeel van je routine te beschouwen, wordt het gemakkelijker om vol te houden.
  6. Luister naar je lichaam: Als je je extreem moe voelt, forceer dan niets. Luister naar je lichaam en geef het de tijd om te herstellen.
  7. Ontdek de natuur:Een wandeling in de natuur kan verfrissend zijn. De frisse lucht en het groen kunnen bijdragen aan een positieve gemoedstoestand.

Onthoud dat elke vorm van beweging beter is dan geen beweging. Het doel is om geleidelijk aan meer activiteit in je routine op te nemen en te ontdekken wat voor jou werkt.

Samen de impact voor de werknemer en uw organisatie minimaliseren?

Neem contact met ons op via het contactformulier en wij plannen samen met u een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant...

Het is een mooie vraag aan ondernemers: “Wat is nu eigenlijk jouw onderscheidend vermogen?” Waar je verwacht dat ze daar gemakkelijk een antwoord op geven, is de praktijk weerbarstig. Sommigen slaan zelfs helemaal dicht. Jos Gerritsen van InspiratieLoods in Zwolle heeft daar gelukkig niet veel last van….

Goede zelfzorg tijdens de decembermaand.

Druk druk druk!! De Decembermaand is een leuke en gezellige, maar ook vaak drukke maand. Zowel zakelijk als privé. Juist wanneer er amper tijd lijkt te zijn, is een goede zelfzorg ontzettend belangrijk. Ondanks dat iedereen dat weet, is goed voor jezelf zorgen vaak één van de…

Burn out klachten onder Jonge werknemers.

Hoewel er over de Burn-out als diagnose veel discussie is, zien wij bij InspiratieLoods “burn-out” vooral als een containerbegrip. Het omhelst allerlei verschillende symptomen als; uitputting, somberheid, angst, maar ook; een korter lontje, verminderd geheugen en een slechtere zelfzorg behoren tot de lijst signalen die passen bij…

Hoe wij je organisatie helpen bij stress geralteerd verzuim.

Wij helpen werknemers en werkgevers bij stress en herstel Als HR-medewerker ben ik voortdurend op zoek naar manieren om het welzijn van onze medewerkers te verbeteren. En dat is waar InspiratieLoods in beeld komt. Laat me je vertellen waarom ik zo enthousiast ben over onze samenwerking en…

Ben je benieuwd of wij je kunnen helpen?
Stuur ons dan een berichtje