Vermoeid terug van vakantie?

Vermoeid terugkomen van vakantie door stress

Uitgerust terugkomen van vakantie en voldoende energie om er weer tegenaan te gaan. Valt dat soms even tegen…

Je bent lang niet de enige. Sterker nog, uit onderzoek blijkt dat een burn out vaker voorkomt na de vakantie. Waarom? De vakantieperiode was simpelweg te kort om op te laden en er staat een heel nieuw jaar voor de deur.

Vermoedelijk was er reeds voor je vakantie al sprake van een disbalans in energie. Je was al langer vermoeid en de vakantie is niet voldoende geweest om de accu op te laden. In dit artikel vertellen wij je waarom je vermoeid terug kan keren van vakantie en wat je er aan kan doen. 

De lat te hoog

Vaak hebben mensen, ten onrechte, te hoge verwachtingen van hun vakantie. De vakantie moet de vermoeidheid oplossen. Even rustig nadenken, een boekje lezen, even ‘helemaal niks’ en dan kunnen we daarna met hernieuwde energie weer aan de bak is de gedachte. Als dan het einde van de vakantie nadert en je energie wat uitblijft krijgt je het ineens benauwd. Ojee, shit!

Je begint je werk niet met de hernieuwde energie zoals verwacht, maar begint met een achterstand. Het valt vies tegen. En als dat tegen valt, dan is de kans aanwezig dat meer dingen tegenvallen.

Overbelast

Waarschijnlijk was er reeds voor de vakantie als spraken van een verstoorde energie balans en liep je mogelijk op het tandvlees. Nog even volhouden! Dat kan allerlei oorzaken hebben. Mantelzorg, relatie, jonge kinderen, verhuizingen etc. m.a.w. te weinig energie hoeft zeker niet alleen te komen door werk of werkdruk. Het is daarom altijd goed om vanuit een breed perspectief te kijken naar de periode waarin de klachten zijn ontstaan.

Stresssignalen

Zo’n periode van disbalans kenmerkt zich door onrust, slecht slapen, vermoeidheid, vage klachten, met tegenzin naar je werk gaan enz.

Is er dan al direct sprake van een burn-out klachten? Nee hoor, wel is er sprake van stress, die als je niks veranderd, uiteindelijk wel kan leiden tot een burn out of overmatige vermoeidheid.

Wil jij weten of je last hebt van stress? Doe onze gratis test.

De stresstest

Wil je weten in welke mate je last hebt van stress? Vul de gratis stress test in 5 minuten in. Registreren voor de test is niet nodig. Wel mag je je gegevens achterlaten voor een gratis consult.

Herken je jezelf in bovenstaand verhaal? Onderstaande tips kunnen helpen.

Tips bij stress:

  • Neem signalen als vermoeidheid, onrust etc. serieus.
  • Makkelijker gezegd dan gedaan: Accepteer dat je hinder ondervindt van stress.
  • Kijk naar in- en externe stressbronnen: o.a. leefstijl en gedrag, maar ook zaken als werk/privé balans, baanzekerheid etc.
  • Praat erover met je omgeving en werkgever.
  • Neem contact met een specialist.

InspiratieLoods specialist bij stress<

InspiratieLoods is de specialist op het gebied van stress en stress gerelateerde klachten. We helpen je van “bekaf naar bevlogen”, met een team van een psycholoog en therapeuten.

Wil je gratis en vrijblijvend kennismaken met de werkwijze en het team van InspiratieLoods? Kijk dan verder op onze website en neem contact op voor een kennismakingsgesprek.

Samen de impact voor de werknemer en uw organisatie minimaliseren?

Neem contact met ons op via het contactformulier en wij plannen samen met u een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant...

Het is een mooie vraag aan ondernemers: “Wat is nu eigenlijk jouw onderscheidend vermogen?” Waar je verwacht dat ze daar gemakkelijk een antwoord op geven, is de praktijk weerbarstig. Sommigen slaan zelfs helemaal dicht. Jos Gerritsen van InspiratieLoods in Zwolle heeft daar gelukkig niet veel last van….
Je herkent het waarschijnlijk wel: je hebt hard gewerkt, boodschappen gedaan, de kinderen naar bed gebracht, en je wilt niets liever dan met rust gelaten worden en met de pootjes omhoog. Je had wel met jezelf afgesproken te gaan sporten, maar geen vezel in je lijf heeft…

Goede zelfzorg tijdens de decembermaand.

Druk druk druk!! De Decembermaand is een leuke en gezellige, maar ook vaak drukke maand. Zowel zakelijk als privé. Juist wanneer er amper tijd lijkt te zijn, is een goede zelfzorg ontzettend belangrijk. Ondanks dat iedereen dat weet, is goed voor jezelf zorgen vaak één van de…

Burn out klachten onder Jonge werknemers.

Hoewel er over de Burn-out als diagnose veel discussie is, zien wij bij InspiratieLoods “burn-out” vooral als een containerbegrip. Het omhelst allerlei verschillende symptomen als; uitputting, somberheid, angst, maar ook; een korter lontje, verminderd geheugen en een slechtere zelfzorg behoren tot de lijst signalen die passen bij…

Ben je benieuwd of wij je kunnen helpen?
Stuur ons dan een berichtje