Vermoeid terug van vakantie?

vermoeide man terug van vakantie

Je hebt eindelijk vakantie gehad, de tijd genomen om te ontspannen, en nu zou je vol energie terug moeten keren naar je werk. Maar in plaats daarvan voel je je nog steeds uitgeput. Klinkt bekend? Je bent zeker niet de enige. Onderzoek toont zelfs aan dat burn-out klachten vaker optreden na een vakantie. Maar hoe kan dat?

Vermoedelijk was er reeds voor je vakantie al sprake van een disbalans in energie. Je was al langer vermoeid en de vakantie is niet voldoende geweest om de accu op te laden. In dit artikel vertellen wij je waarom je vermoeid terug kan keren van vakantie en wat je er aan kan doen. 

De lat te hoog

Vaak hebben mensen, ten onrechte, te hoge verwachtingen van hun vakantie. De vakantie moet de vermoeidheid oplossen. Even rustig nadenken, een boekje lezen, even ‘helemaal niks’ en dan kunnen we daarna met hernieuwde energie weer aan de bak is de gedachte. Als dan het einde van de vakantie nadert en je energie wat uitblijft krijgt je het ineens benauwd. Ojee, shit!

Je begint je werk niet met de hernieuwde energie zoals verwacht, maar begint met een achterstand. Het valt vies tegen. En als dat tegen valt, dan is de kans aanwezig dat meer dingen tegenvallen.

Op Vakantie met Jonge Kinderen

Voor ouders met jonge kinderen is vakantie vaak allesbehalve ontspannend. In plaats van rust, wordt de vakantie een tijd van continu zorgen, plannen en het vermaken van de kleintjes. Hoewel het waardevolle gezinstijd is, kan de fysieke en emotionele belasting juist toenemen. De verwachtingen van een ontspannende vakantie botsen dan met de realiteit van ouderschap, waardoor je zelfs vermoeider terugkomt dan voordat je vertrok.

Overbelast

Waarschijnlijk was je voor de vakantie al overbelast, misschien zonder het te beseffen. Dit kan door werkdruk zijn, maar ook door persoonlijke omstandigheden zoals mantelzorg, relatieproblemen, jonge kinderen of andere stressfactoren. De vakantie biedt dan wel tijdelijke verlichting, maar als de onderliggende oorzaken niet zijn aangepakt, kan de vermoeidheid snel terugkeren.

Stresssignalen

Zo’n periode van disbalans kenmerkt zich door onrust, slecht slapen, vermoeidheid, vage klachten, met tegenzin naar je werk gaan enz.

Is er dan al direct sprake van een burn-out klachten? Nee hoor, wel is er sprake van stress, die als je niks veranderd, uiteindelijk wel kan leiden tot een burn out of overmatige vermoeidheid.

Wil jij weten of je last hebt van stress? Doe onze gratis test.

De stresstest

Wil je weten in welke mate je last hebt van stress? Vul de gratis stress test in 5 minuten in. Registreren voor de test is niet nodig. Wel mag je je gegevens achterlaten voor een gratis consult.

Herken je jezelf in bovenstaand verhaal? Onderstaande tips kunnen helpen.

Tips bij stress:

Neem de Signaleren Serieus

Als je merkt dat je na je vakantie nog steeds uitgeput bent en de energie die je had gehoopt terug te krijgen, uitblijft, is het tijd om dit serieus te nemen. Dit is niet iets om zomaar te negeren of te hopen dat het vanzelf overgaat. De signalen van je lichaam en geest zijn waarschuwingen dat er iets niet in balans is.

Bespreek het Openlijk

Het is belangrijk om dit bespreekbaar te maken, zowel op je werk als thuis. Op het werk kun je je leidinggevende of HR-adviseur benaderen om te praten over je vermoeidheid en hoe dit je functioneren beïnvloedt. Wellicht zijn er mogelijkheden om je werkdruk tijdelijk te verminderen of om flexibeler te werken terwijl je herstelt.

Thuis is het net zo cruciaal om open te zijn met je partner of familie. Laat hen weten hoe je je voelt en welke steun je nodig hebt. Misschien moet er tijdelijk wat meer huishoudelijke taken worden overgenomen, of heb je simpelweg wat extra rusttijd nodig.

Zoek Professionele Ondersteuning

Als je merkt dat het moeilijk is om deze problemen zelf aan te pakken, overweeg dan om met een coach of therapeut te praten. Een professional kan je helpen om de oorzaken van je vermoeidheid en stress te identificeren en samen met jou een plan te maken om weer in balans te komen.

Wees Eerlijk naar Jezelf

Dit is misschien wel het moeilijkste deel. Het vraagt om zelfreflectie en eerlijkheid. Stel jezelf vragen als: Heb ik te hoge verwachtingen van mezelf? Ben ik te veel verantwoordelijkheden op me aan het nemen? Loop ik mezelf voorbij in mijn drang om alles perfect te doen? Vaak zijn het onze eigen verwachtingen en het niet willen toegeven aan onze grenzen die ons uiteindelijk uitputten.

Kijk naar de Oorzaken

Neem de tijd om na te gaan wat precies heeft geleid tot je vermoeidheid. Was het een drukke periode op werk, persoonlijke stress, of een combinatie van verschillende factoren? Door de oorzaken te identificeren, kun je gerichter actie ondernemen. Misschien is het tijd om je prioriteiten te herzien, je grenzen beter te bewaken, of om bepaalde taken te delegeren.

Pak het Nu Aan

Het erkennen van deze signalen en het ondernemen van actie is de eerste stap naar herstel. Het gaat erom je weer goed te voelen en op een duurzame manier door te kunnen gaan. Dit betekent dat je niet alleen nu maatregelen neemt, maar ook op de lange termijn zorgt voor een gezonde balans tussen werk, rust en persoonlijke tijd. Neem je vermoeidheid serieus en geef jezelf de ruimte om te herstellen.

InspiratieLoods specialist bij stress

InspiratieLoods is de specialist op het gebied van stress en stress gerelateerde klachten. We helpen je van “bekaf naar bevlogen”, met een team van een psycholoog en therapeuten.

Gratis en vrijblijvend gesprek met één van onze specialisten??

In een vrijblijvend gesprek van ongeveer 45 minuten kunnen wij samen met jou kijken naar de ernst van de klachten en het meest passende vervolg. Vul het contact formulier op onze website in en wij nemen binnen één werkdag contact met je op. 

Samen de impact voor de werknemer en uw organisatie minimaliseren?

Neem contact met ons op via het contactformulier en wij plannen samen met u een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant...

Werkplekonderzoek of gesprek met een psycholoog?

Rugklachten zijn één van de meest voorkomende problemen op de werkvloer. Maar waar komen die klachten nu echt vandaan? Heb je simpelweg een verkeerde werkhouding, zit je te lang achter je bureau, of is het een signaal van iets anders, zoals stress of zelfs een dreigende burn-out?…

Is Stress erg? Of juist een signaal van groei

Stress. Van het woord alleen al krijgt menig persoon een onrustig gevoel. De negatieve associatie met stress is wijdverspreid, maar is deze echt terecht, of zijn er ook positieve kanten aan stress? In dit artikel gaan we, zonder te diep in de materie te duiken, in op…
Het is een mooie vraag aan ondernemers: “Wat is nu eigenlijk jouw onderscheidend vermogen?” Waar je verwacht dat ze daar gemakkelijk een antwoord op geven, is de praktijk weerbarstig. Sommigen slaan zelfs helemaal dicht. Jos Gerritsen van InspiratieLoods in Zwolle heeft daar gelukkig niet veel last van….
Je herkent het waarschijnlijk wel: je hebt hard gewerkt, boodschappen gedaan, de kinderen naar bed gebracht, en je wilt niets liever dan met rust gelaten worden en met de pootjes omhoog. Je had wel met jezelf afgesproken te gaan sporten, maar geen vezel in je lijf heeft…

Ben je benieuwd of wij je kunnen helpen?
Stuur ons dan een berichtje