Vermoeid terug van vakantie?

“Luister naar je lichaam wanneer het fluistert,
Dan hoeft het niet te schreeuwen”.

Uitgerust terugkomen van vakantie en voldoende energie om er weer tegenaan te gaan. Valt dat soms even tegen…

Je bent lang niet de enige. Sterker nog, uit onderzoek blijkt dat een burn out vaker voorkomt na de vakantie. Waarom? De vakantieperiode was simpelweg te kort om op te laden en er staat een heel nieuw jaar voor de deur.

Vermoedelijk was er reeds voor je vakantie al sprake van een disbalans in energie. Je was al langer vermoeid en de vakantie is niet voldoende geweest om de accu op te laden. In dit artikel vertellen wij je waarom je vermoeid terug kan keren van vakantie en wat je er aan kan doen. 

De lat te hoog

Vaak hebben mensen, ten onrechte, te hoge verwachtingen van hun vakantie. De vakantie moet de vermoeidheid oplossen. Even rustig nadenken, een boekje lezen, even ‘helemaal niks’ en dan kunnen we daarna met hernieuwde energie weer aan de bak is de gedachte. Als dan het einde van de vakantie nadert en je energie wat uitblijft krijgt je het ineens benauwd. Ojee, shit!
Je begint je werk niet met de hernieuwde energie zoals verwacht, maar begint met een achterstand. Het valt vies tegen. En als dat tegen valt, dan is de kans aanwezig dat meer dingen tegenvallen.

Overbelast

Waarschijnlijk was er reeds voor de vakantie als spraken van een verstoorde energie balans en liep je mogelijk op het tandvlees. Nog even volhouden! Dat kan allerlei oorzaken hebben. Mantelzorg, relatie, jonge kinderen, verhuizingen etc. m.a.w. te weinig energie hoeft zeker niet alleen te komen door werk of werkdruk. Het is daarom altijd goed om vanuit een breed perspectief te kijken naar de periode waarin de klachten zijn ontstaan.

Stresssignalen

Zo’n periode van disbalans kenmerkt zich door onrust, slecht slapen, vermoeidheid, vage klachten, met tegenzin naar je werk gaan enz.
Is er dan al direct sprake van een burn out? Nee hoor, wel is er sprake van stress, die als je niks veranderd, uiteindelijk wel kan leiden tot een burn out of overmatige vermoeidheid. 

Wil jij weten of je last hebt van stress? Doe onze gratis test.

 

Herken je jezelf in bovenstaand verhaal? Onderstaande tips kunnen helpen.

Tips bij stress:

    • Neem signalen als vermoeidheid, onrust etc. serieus.

    • Makkelijker gezegd dan gedaan: Accepteer dat je hinder ondervindt van stress.

    • Kijk naar in- en externe stressbronnen: o.a. leefstijl en gedrag, maar ook zaken als werk/privé balans, baanzekerheid etc. 

    • Praat erover met je omgeving en werkgever.

    • Neem contact met een specialist.

InspiratieLoods specialist bij stress

InspiratieLoods is de specialist op het gebied van stress en stress gerelateerde klachten. We  helpen je van “bekaf naar bevlogen”, met een team van een psycholoog en therapeuten.  

Wil je gratis en vrijblijvend kennismaken met de werkwijze en het team van InspiratieLoods? Kijk dan verder op onze website en neem contact op voor een kennismakingsgesprek.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant...

Hoe wij je organisatie helpen bij stress geralteerd verzuim.

Ontdek Hoe InspiratieLoods Werknemers en Werkgevers Helpt bij Stress en Herstel Als HR-medewerker ben ik voortdurend op zoek naar manieren om het welzijn van onze medewerkers te verbeteren. En dat is waar InspiratieLoods in beeld komt. Laat me je vertellen waarom ik zo enthousiast ben over onze…

Waarom medewerkers uitvallen door stress.

Stress op de werkvloer is een groeiend probleem dat zijn schaduw werpt over zowel werknemers als werkgevers. In dit artikel vertellen wij waarom werknemers worstelen met stress, belichten we de oorzaken en bieden we inzichtelijke oplossingen voor dit wijdverbreide probleem. We zullen ook de invloed van moderne…
Ademhaling: Meer dan een Automatisch Proces Ademhaling is één van de processen die ons lichaam automatisch uitvoert, zonder dat we er bewust bij stilstaan. Maar wat als we je vertellen dat ademhalen veel meer is dan alleen zuurstof inademen en CO2 uitademen? Wat als we je vertellen…

Een medewerker overspannen, wat nu?

Wat is overspannenheid We hebben allemaal wel eens last van een stressvolle periode. Hoewel stress vaak negatieve associaties oproept is het ook een mechanisme wat ons kan helpen presteren op het werk en tijdens  het sporten. Denk maar aan die presentatie of die vergadering op werk. Als…

Ben je benieuwd of wij je kunnen helpen?
Stuur ons dan een berichtje