Hoe herken ik een burn-out

hoe herken je een burn out en wat zijn de symptomen van een burn out

Een burn out is onlosmakelijk verbonden met stress. Een periode van langdurige stress gaat altijd vooraf aan een burn-out.

Vrijwel altijd staat er vermoeidheid of zelfs uitputting op de voorgrond. Daarnaast geeft iemand met een burn-out vaak aan emotioneler te zijn en erg overprikkeld.

Dat wil echter niet persé zeggen dat je ook daadwerkelijk een Burn out hebt (of krijgt) Een burn out gaat gepaard met veel stress klachten en uit zich bij iedereen anders. Daarom is het iets te voorbarig om a.d.h.v. die signalen te stellen dat ook jij daar last van hebt.

De stresstest

Wil je weten in welke mate je last hebt van stress? Vul de gratis stress test in 5 minuten in. Registreren voor de test is niet nodig. Wel mag je je gegevens achterlaten voor een gratis consult.

Burn out

‘Burn-out’ is een algemene geaccepteerde term voor iemand die opgebrand isen vaak het resultaat van een langdurige disbalans tussen energiegevers en energievreters. Waar veel stressvolle situaties van voorbijgaande aard zijn (spannend gesprek, wedstrijd of het geven van een presentatie) is er bij het krijgen van een burn out sprake van ‘chronische stress’. Een drukke baan, druk sociaal leven en hoge verwachtingen zijn voorbeelden die een meer structurele aard hebben en ervoor kunnen zorgen dat met opgebrand raakt.

Burn out in het kort

 • Iedereen kan een burn out krijgen.
 • Symptomen van een burn out en van een depressie komen overéén. Het grootste verschil zit hem in het “kunnen” en “willen”. Bij een burn out wil iemand heel graag maar lukt het niet.
 • Hoewel werk vaak als hoofreden gegeven wordt bij het krijgen van een burn-out, spelen er ten allertijden veel meer factoren een rol. als; eigen gedrag, overtuigingen, (belastende) thuissituatie en bijvoorbeeld leefstijl.
 • een gedragsmatige interventie onder begeleiding van een specialist, werkt prima tegen de bestrijding.
 • Hoewel het tegenstrijdig voelt als je uitgeput bent, is het doen van leuke dingen waar je energie van krijgt één van de oplossingen.

Burn out en werk

Wie de literatuur er op na slaat zal komen tot de volgende constatering; Een burn out wordt niet als een medische diagnose, maar als een ‘beroepsfenomeen’ gezien. Het fenomeen treedt op bij chronische werkstress. Daarmee wordt een burn out gerelateerd aan werk. Wij willen dat echter wel een beetje nuanceren door te stellen dat er naast factoren op het werk natuurlijk altijd een factoren als; eigen gedrag, thuissituatie en bijv. leefstijl een rol spelen bij het ontstaan van stress. Wat ons betreft is werk dus wel een belangrijke factor, maar zeker niet de enige….

Heb ik een Burn out

Om daar een eenduidig antwoord op te krijgen duiken we wederom in de literatuur. In de multidisciplinaire richtlijn overspannenheid en burn out, wordt over een burn out gesproken wanneer men voldoet aan de volgende 6 criteria:

 1. Ten minste drie van de volgende acht spanningsklachten zijn aanwezig: moeheid, gestoorde of onrustige slaap, prikkelbaarheid, niet tegen drukte of herrie kunnen, emotionele labiliteit, piekeren, zich gejaagd voelen, en concentratieproblemen.
 2. De stresshantering schiet tekort; de persoon kan het niet meer aan en heeft het gevoel de grip te verliezen.
 3. Er bestaan belangrijke beperkingen in het beroepsmatig en/of sociaal functioneren.
 4. Er is geen sprake van een psychiatrische stoornis.
 5. Gevoelens van moeheid en uitputting staan op de voorgrond
 6. De klachten zijn meer dan zes maanden geleden begonnen.
 

Voldoe je alleen aan criteria 1 t/m 4 dan is spreekt men van overspannenheid.

Hoe is een burn-out te herkennen?

Zoals ook in de criteria beschreven staat vermoeidheid en/of het gebrek aan energie duidelijk op de voorgrond. Je beland niet van de ene op de andere dag in burn out. Vaak zijn de eerste signalen veel minder duidelijk en soms tijdelijk. Als de stress langduriger aanwezig is worden de signalen, ook voor je omgeving, steeds duidelijker. vaak ook voor je omgeving. Je krijgt een korter lontje, slaapt slechter, kan je niet meer goed focussen en kan slecht tegen veel prikkel.

Samen de impact voor de werknemer en uw organisatie minimaliseren?

Neem contact met ons op via het contactformulier en wij plannen samen met u een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant...

Het is een mooie vraag aan ondernemers: “Wat is nu eigenlijk jouw onderscheidend vermogen?” Waar je verwacht dat ze daar gemakkelijk een antwoord op geven, is de praktijk weerbarstig. Sommigen slaan zelfs helemaal dicht. Jos Gerritsen van InspiratieLoods in Zwolle heeft daar gelukkig niet veel last van….
Je herkent het waarschijnlijk wel: je hebt hard gewerkt, boodschappen gedaan, de kinderen naar bed gebracht, en je wilt niets liever dan met rust gelaten worden en met de pootjes omhoog. Je had wel met jezelf afgesproken te gaan sporten, maar geen vezel in je lijf heeft…

Goede zelfzorg tijdens de decembermaand.

Druk druk druk!! De Decembermaand is een leuke en gezellige, maar ook vaak drukke maand. Zowel zakelijk als privé. Juist wanneer er amper tijd lijkt te zijn, is een goede zelfzorg ontzettend belangrijk. Ondanks dat iedereen dat weet, is goed voor jezelf zorgen vaak één van de…

Burn out klachten onder Jonge werknemers.

Hoewel er over de Burn-out als diagnose veel discussie is, zien wij bij InspiratieLoods “burn-out” vooral als een containerbegrip. Het omhelst allerlei verschillende symptomen als; uitputting, somberheid, angst, maar ook; een korter lontje, verminderd geheugen en een slechtere zelfzorg behoren tot de lijst signalen die passen bij…

Ben je benieuwd of wij je kunnen helpen?
Stuur ons dan een berichtje