Vakantiestress

“Luister naar je lichaam wanneer het fluistert,
Dan hoeft het niet te schreeuwen”.

We kijken er allemaal naar uit, maar voordat we met een goed boek onder een palmboom zitten, de kinderen worden vermaakt door een recreatieteam en je eindelijk geniet van de welverdiende rust, is het eerst, zo blijkt uit onderzoek, nog even stressen geblazen. We noemen de stress gekoppeld aan je vakantie: vakantiestress. Wat is het, en wat kan je er zelf aan doen? We leggen je hieronder graag alles uit over vakantiestress en delen enkele tips met je. 

Vakantiestress

Een recent onderzoek van CNV toonde aan, dat alleen al bij de aanvraag van het verlof 1 op de 6 mensen stress ervaart. Stress krijgt men dan o.a. van de vraag of het wordt goedgekeurd, de onderlinge afstemming met collega’s en wensen van de werkgever. Wellicht herkenbaar? In sommige gevallen beslist werkgever in welke periode men op vakantie mag. Dit leidt bij 45% van de ondervraagde tot irritatie.

Vervolgens zijn het vinden van de juiste bestemming, accommodatie en het klimaat belangrijke zaken om onrustig van te worden. Eenmaal op de plek van bestemming geeft 20% van de vakantiegangers aan stress te ervaren bij het thema Wifi verbindingen op de plaats van bestemming.

Voor de echte stresskippen onder ons dus al genoeg voer voor een paar windeieren en slapeloze nachten. Enerzijds grappig bedoeld, maar slaapproblemen worden wel degelijk gerapporteerd in aanloop naar de vakantie. Zo zegt bijna de helft van de vrouwen slechter te slapen in aanloop naar de vakantie, 1/3 derde van de stellen heeft voorafgaand ruzie over de vakantie. Een belangrijk irritatiepunt is de hoeveelheid spullen die mee moeten. irritatie en dus stress over het inpakken van de koffer en auto wordt de voet gevolgd door de stress die hoort bij het schoon en veilig achterlaten van het huis. 

TIP: resultaten uit onderzoek tonen aan dat mensen die last-minute inpakken minder last hebben van stress. Daarnaast kan het huis achterlaten makkelijker worden door te doen alsof je thuis bent. Met smart verlichting en zelfs gordijnen kan je alles aan/uit of open en dicht doen.

Hoewel wij dus allemaal uitkijken naar de vakantieperiode levert het ons bij aanvang toch stress op? Nog even los van de ‘verplichte’ bezoekjes \aan opa’s en oma’s, de zorgen om de paspoorten en de pin mogelijkheden in het buitenland is er iets wat nog meer stress oplevert…….

Heb je last van (vakantie)stress? Check het met onze test

Test hier!

Gebrek aan routine

Routine is de grootste boosdoener. Althans, het gebrek er aan. onderbreken van de dagelijkse routine blijkt namelijk de belangrijkste factor als het gaat om vakantiestress. We stappen uit ons ritme, de kinderen zijn vrij, we hoeven niet meer naar ons werk en zoeken naar een andere invulling van de dag. Mensen gaan overwegend minder op veranderingen, daarbij is verandering in de dagelijkse routine geen uitzondering. 

Nuttig bezig zijn

Zelfs onze vakantie moet nuttig besteed worden. “nu we er eenmaal zijn” moet er optimaal genoten worden, moeten we wel even die middeleeuwse tempel zien etc. etc.
Eenmaal op vakantie blijkt dat 40% van de 65-minners zijn/haar werk meeneemt op vakantie. ‘slechts’ 3% van de partners geeft aan dat geen enkel probleem te vinden.
Hierbij luidt het advies; telefoon uit. En als het echt niet anders kan: beperk het gebruik tot een half uurtje in de ochtend.
Cliché of niet, maar doe alleen waar je zin in hebt. Ga niet plichtmatig het gedroomde lijstje bezienswaardigheden af. 

Heb ik last van stress?

De stress die wij in aanloop naar een vakantie ervaren verschild niet van de stress die wij door andere oorzaken krijgen. Wil je weten hoe stress ontstaat en welke symptomen daarbij passen? klik dan hier of lees de artikelen in ons blog. 

Misschien vind je deze artikelen ook interessant...

Hoe wij je organisatie helpen bij stress geralteerd verzuim.

Ontdek Hoe InspiratieLoods Werknemers en Werkgevers Helpt bij Stress en Herstel Als HR-medewerker ben ik voortdurend op zoek naar manieren om het welzijn van onze medewerkers te verbeteren. En dat is waar InspiratieLoods in beeld komt. Laat me je vertellen waarom ik zo enthousiast ben over onze…

Waarom medewerkers uitvallen door stress.

Stress op de werkvloer is een groeiend probleem dat zijn schaduw werpt over zowel werknemers als werkgevers. In dit artikel vertellen wij waarom werknemers worstelen met stress, belichten we de oorzaken en bieden we inzichtelijke oplossingen voor dit wijdverbreide probleem. We zullen ook de invloed van moderne…
Ademhaling: Meer dan een Automatisch Proces Ademhaling is één van de processen die ons lichaam automatisch uitvoert, zonder dat we er bewust bij stilstaan. Maar wat als we je vertellen dat ademhalen veel meer is dan alleen zuurstof inademen en CO2 uitademen? Wat als we je vertellen…

Een medewerker overspannen, wat nu?

Wat is overspannenheid We hebben allemaal wel eens last van een stressvolle periode. Hoewel stress vaak negatieve associaties oproept is het ook een mechanisme wat ons kan helpen presteren op het werk en tijdens  het sporten. Denk maar aan die presentatie of die vergadering op werk. Als…

Ben je benieuwd of wij je kunnen helpen?
Stuur ons dan een berichtje