Een medewerker overspannen, wat nu?

Medewerker overspannen, wat nu?
“Luister naar je lichaam wanneer het fluistert,
Dan hoeft het niet te schreeuwen”.

Wat is overspannenheid

We hebben allemaal wel eens last van een stressvolle periode. Hoewel stress vaak negatieve associaties oproept is het ook een mechanisme wat ons kan helpen presteren op het werk en tijdens  het sporten. Denk maar aan die presentatie of die vergadering op werk. Als we stress ervaren is dat dus niet direct aanleiding voor zorgen. Vaak helpt het je presteren of geeft het onrust op de korte  termijn. Houdt de stress wat langer aan, dan kan het zijn dat de stress hinderlijk wordt en je lijf signalen gaat geven.

Als de stress structureler van aard is, de grip verliest en men vervolgens bijvoorbeeld het overzicht kwijtraakt wordt stress daadwerkelijk ongewenst en zelfs ongezond.

Er is nog veel onenigheid over de definities van begrippen als Stress, overspannen en Burn-out. Bij inspiratieLoods zien wij dergelijke zaken in ieder geval meer als signaal dan een stoornis.

Als we de literatuur volgen voor het omschrijven van overspannenheid, dan is een medewerker overspannen als er;

stress signalen en sigfnalen oversannenheid

A Ten minste drie van de volgende klachten zijn aanwezig:
– moeheid
– gestoorde of onrustige slaap
– prikkelbaarheid
– niet tegen drukte/herrie kunnen
– emotionele labiliteit
– piekeren
– zich gejaagd voelen
– concentratieproblemen en/of vergeetachtigheid.

 

B Gevoelens van controleverlies en/of machteloosheid treden op als reactie op het niet meer kunnen
hanteren van stressoren in het dagelijks functioneren. De stresshantering schiet tekort; de persoon kan
het niet meer aan en heeft het gevoel de grip te verliezen.

C Er bestaan significante beperkingen in het beroepsmatig en/of sociaal functioneren.

D De distress, controleverlies en disfunctioneren zijn niet uitsluitend het directe gevolg van een
psychiatrische stoornis.

(Bron, NVAB richtlijn overspanning-Burnout)

Een medewerker overspannen! Hoe herken ik dat?

Aan de voorkant is het belangrijk dat je de medewerkers goed leert kennen en zij jou. Dit zijn belangrijke voorwaarden om zaken zorgen om elkaars gezondheid te kunnen bespreken in een veilige omgeving.

Omdat je vanuit interesse uw medewerker steeds beter leert kennen, zul je ook sneller in de gaten hebben als er wat speelt in rondom de medewerker. Want, Overspannenheid herkennen is, zeker wanneer je de medewerker niet goed kent, nog niet zo eenvoudig.

Signalen waar je goed  op moet letten zijn: klachten over werkdruk, regelmatig ziekte, fysieke klachten als; hoofdpijn, vermoeidheid of nekklachten. Ook irritatie of cynisme zijn of het verlies van overzicht zijn signalen voor u als werkgever om in actie te komen.

Mijn medewerker is overspannen, hoe kan ik helpen

Het is belangrijk dat je niet te lang wacht met ingrijpen. Heb je het vermoeden dat er een medewerker overspannen is?

  1. Maak het bespreekbaar
    Uit je zorgen in een 1 op 1 gesprek. Geef terug wat je opvalt en vraag of je observaties kloppen.
  1. Luister goed en oordeel niet.
    Luisteren is wellicht de belangrijkste stap aan de voorkant. Zorg dat de medewerker zich gehoord voelt. Om een openhartig gesprek te voeren met de leidinggevende is een behoorlijke dosis vertrouwen nodig. Belangrijk is dan ook dat je niet oordeelt, maar oprecht interesse toont en luistert zonder je eigen mening of oordeel te laten gelden.
  1. Breng alle factoren in kaart
    Waar komt de stress vandaan? Werk, privé of wellicht beide. Naast luisteren is het zaak dat je de juiste (open) vragen stelt en je op die manier probeert zoveel mogelijk context te verzamelen.
  1. Maak samen een plan
    Kijk of je samen iets kan doen aan de stressoren. En bespreek dit bijvoorbeeld tweewekelijks tijdens een bak koffie.
  1. (tijdelijk) ruimte creëren

Eenmaal overspannen is de  medewerker gebaad bij ontspanning en een manier om op te laden. Zoek samen naar mogelijkheden om tijdelijk de werkzaamheden wat aan te passen. Soms wat minder dossiers, soms door het aanbieden van een ander type klus of een paar vrije dagen.

Vroegtijdig hulp inschakelen voorkomt (langdurig) verzuim door stress

Overspannenheid is, als men niet tijdig ingrijpt, het voor stadium van een burn out. Het door laten sudderen is dus het laatste wat je wil. Onderzoek (TNO 2020) toont aan dat 75% van de mensen die verzuimen door psychische  klachten (overspannenheid  en burn out) langer verzuimt dan een maand. De gemiddelde verzuimduur van een burn out is +/- 9 maanden.

Dit alles kunt u, samen met uw medewerker vrij eenvoudig voorkomen. Ons advies is dan  ook om tijdig hulp in te schakelen  van proffesionals.

InspiratieLoods specialist bij stress en burn out

Wil u dat InspiratieLoods een keer vrijblijvend met u meedenkt? Plan dan hier direct een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant...

Hoe wij je organisatie helpen bij stress geralteerd verzuim.

Ontdek Hoe InspiratieLoods Werknemers en Werkgevers Helpt bij Stress en Herstel Als HR-medewerker ben ik voortdurend op zoek naar manieren om het welzijn van onze medewerkers te verbeteren. En dat is waar InspiratieLoods in beeld komt. Laat me je vertellen waarom ik zo enthousiast ben over onze…

Waarom medewerkers uitvallen door stress.

Stress op de werkvloer is een groeiend probleem dat zijn schaduw werpt over zowel werknemers als werkgevers. In dit artikel vertellen wij waarom werknemers worstelen met stress, belichten we de oorzaken en bieden we inzichtelijke oplossingen voor dit wijdverbreide probleem. We zullen ook de invloed van moderne…
Ademhaling: Meer dan een Automatisch Proces Ademhaling is één van de processen die ons lichaam automatisch uitvoert, zonder dat we er bewust bij stilstaan. Maar wat als we je vertellen dat ademhalen veel meer is dan alleen zuurstof inademen en CO2 uitademen? Wat als we je vertellen…

Wandelen en stress

Waarom is wandelen zo goed voor ons brein.  De kans dat je dit artikel zittend leest is groot. Onderzoek (2017) wijst uit dat wij gemiddeld tussen de 7 en 9 uur per dag zitten. Jongvolwassenen (18-25) lijken daar nog een schepje bovenop te doen. Zij zitten ongeveer…

Ben je benieuwd of wij je kunnen helpen?
Stuur ons dan een berichtje