Een kort lontje

Waarom we een Kruidvat zijn als we stress hebben.

Sta je dan! Vuisten op tafel, de lamp aan het plafond schommelt nog wat na. Nogal overstuur en met het nodige onbegrip voorzie je je beeldscherm van een paar krachtige kreten en scheldwoorden om je niet veel later af te vragen ‘waarom?‘

ken je die reclame van Cup a Soup nog? “NU EVEN NIET, KUNNEN JULLIE DAN HELEMAAL NIKS ALLEEN?!!. Stelletje $%^&$! Het werd manager Sjors duidelijk allemaal een beetje teveel. Zo’n periode of opzichzelfstaand moment kennen we denk ik allemaal. Eventjes veranderd je lont in een schietlont. Je bent kortaf, geïrriteerd en boos?

De stresstest

Wil je weten in welke mate je last hebt van stress? Vul de gratis stress test in 5 minuten in. Registreren voor de test is niet nodig. Wel mag je je gegevens achterlaten voor een gratis consult.

Een kort lontje

Een kort lontje met irritatie of een woede uitbarsting als gevolg komt vaak voort uit een periode van veel drukte en weinig tijd om je op te laden. Een stressvolle periode dus.

Doordat je systeem niet meer oplaad, raakt hij gedurende zo’n periode overbelast en maakt het overuren. Je gaat dan het gevecht aan en wil alles tot een goed einde brengen (overleven). Alles wat er dan, van buiten af, op je af komt wordt dan door jou (onbewust) gezien als een bedreiging en je wordt boos. Dit is een natuurlijke reactie en een strategie om te ‘overleven’.

Een korter lontje en stress

Soms is het korter lontje van structurelere aard en zit het hem, zo gezegd, meer in de aard van het beestje en is men mogelijk gewoon wat opvliegend van karakter. Echter, in de meeste gevalllen en zeker wanneer een korter lontje pas iets is van de laatste tijd, is het waarschijnlijker dat je een schietlont bent door de stress.

Wil je meer weten over stress? Vind meer informatie over wat is stress?
Wil je meer weten over stress symptomen/signalen? bekijk hier verschillende stress symptomen.

Wat kan ik doen aan mijn korte lontje?

Het korte lontje is slechts een uitingsvorm van stress. Om je schietlont en Kruidvat onschadelijk te maken zul je dus aan de slag moeten gaan met de zaken die je stress opleveren. Soms is het nemen van meer ruimte, het doen van een leuke hobby of het uitvoeren van een ontspanningsoefeningen voldoende. Ook kun je denken aan yoga of bijvoorbeeld wandelen. Heb je dat allemaal al geprobeerd of lijkt dan is het verstandig om de hulp in te schakelen  van een specialist.

Bij ons, Specialist bij stress en burn-out, kun je vrijblijvend kennismaken met de coaches. Ze geven je direct een persoonlijk advies.

Samen de impact voor de werknemer en uw organisatie minimaliseren?

Neem contact met ons op via het contactformulier en wij plannen samen met u een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant...

Het is een mooie vraag aan ondernemers: “Wat is nu eigenlijk jouw onderscheidend vermogen?” Waar je verwacht dat ze daar gemakkelijk een antwoord op geven, is de praktijk weerbarstig. Sommigen slaan zelfs helemaal dicht. Jos Gerritsen van InspiratieLoods in Zwolle heeft daar gelukkig niet veel last van….
Je herkent het waarschijnlijk wel: je hebt hard gewerkt, boodschappen gedaan, de kinderen naar bed gebracht, en je wilt niets liever dan met rust gelaten worden en met de pootjes omhoog. Je had wel met jezelf afgesproken te gaan sporten, maar geen vezel in je lijf heeft…

Goede zelfzorg tijdens de decembermaand.

Druk druk druk!! De Decembermaand is een leuke en gezellige, maar ook vaak drukke maand. Zowel zakelijk als privé. Juist wanneer er amper tijd lijkt te zijn, is een goede zelfzorg ontzettend belangrijk. Ondanks dat iedereen dat weet, is goed voor jezelf zorgen vaak één van de…

Burn out klachten onder Jonge werknemers.

Hoewel er over de Burn-out als diagnose veel discussie is, zien wij bij InspiratieLoods “burn-out” vooral als een containerbegrip. Het omhelst allerlei verschillende symptomen als; uitputting, somberheid, angst, maar ook; een korter lontje, verminderd geheugen en een slechtere zelfzorg behoren tot de lijst signalen die passen bij…

Ben je benieuwd of wij je kunnen helpen?
Stuur ons dan een berichtje