Hyperventilatie

stressor wat kan zorgen voor hyperventilattie

Wat is hyperventilatie

We kennen allemaal het klassieke beeld van iemand die in een zakje aan het ademen is. Deze beeldvorming heeft er bij veel mensen toe geleid dat hyperventilatie als iets heel ernstigs gezien wordt. Dat beeld is onterecht, maar wat is hyperventilatie dan? Als we het woord opknippen in ‘hyper’ en ‘ventilatie’ helpt dat wellicht bij de uitleg.

Je kent de term hyper wellicht bij mensen met suikerziekte (diabetes red.). Bij Diabetes is er van een ‘hyper’ sprake van een te hoog suikergehalte in het bloed. Een ander voorbeeld is als men zich ‘hyper’ voelt. Dat staat uiteraard voor ’te druk’, kortom Hyper = te veel of te hoog

Ventilatie is een medische term om de ademhaling weer te geven.

Hyper + ventilatie = een te hoge ademhaling. Wellicht, als wij het zo schetsen, valt het wel mee. En dat is ook wel een beetje de bedoeling, want hyperventilatie op zich kan geen kwaad.

De stresstest

Wil je weten in welke mate je last hebt van stress? Vul de gratis stress test in 5 minuten in. Registreren voor de test is niet nodig. Wel mag je je gegevens achterlaten voor een gratis consult.

Hoe ontstaat hyperventilatie

Stress/spanning en/of angst zijn veelal de oorzaken van een te hoge of diepe ademhaling. Hierdoor raakt de verhouding zuurstof en Co2 verstoord. Die verstoring kan zich uit zich in benauwdheid, duizeligheid, tintelingen en een droge mond zijn enkele voorbeelden van symptomen die optreden bij hyperventilatie.

Wat kan ik doen bij hyperventilatie

In onze vorige blog over de ademhaling beschreven we al een simpele oefening en een aantal apps om je ademhaling te ‘normaliseren’ (klik hier).

Ook helpt een oefening als; adem 3 seconden in en 6 seconden uit prima als u een aanval voelt opkomen.

Verder;

  • Probeer afleiding te zoeken
  • Schrijf situaties op wanneer u last krijgt van hyperventilatie en maak deze bespreekbaar met een goede vriend(in) of professional
  • Ga, met een professional, op zoek naar de kern van het probleem van dit signaal

Hyperventilatie als signaal en symptoom

Ademhalingsoefeningen helpen tot op zekere hoogte, maar zijn uiteindelijk niet de oplossing bij vaker terugkerende hyperventilatie klachten. De oorzaak van de verstoorde ademhaling zit hem vaak in spanning, angst of stress signalen. Belangrijk is dus om het niet bij het doen van oefeningen te laten, maar ook op zoek te gaan naar de bron van het probleem.

De oefeningen zijn in dergelijk geval meer een doekje voor het bloeden.
Kijken naar de bron levert je op lange termijn betere resultaten.

Wil je meer weten n.a.v. dit verhaal? Of benieuwd wat InspiratieLoods kan doen voor iemand met een te hoge ademhaling? Klik dan op de link hieronder:

Samen de impact voor de werknemer en uw organisatie minimaliseren?

Neem contact met ons op via het contactformulier en wij plannen samen met u een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant...

Het is een mooie vraag aan ondernemers: “Wat is nu eigenlijk jouw onderscheidend vermogen?” Waar je verwacht dat ze daar gemakkelijk een antwoord op geven, is de praktijk weerbarstig. Sommigen slaan zelfs helemaal dicht. Jos Gerritsen van InspiratieLoods in Zwolle heeft daar gelukkig niet veel last van….
Je herkent het waarschijnlijk wel: je hebt hard gewerkt, boodschappen gedaan, de kinderen naar bed gebracht, en je wilt niets liever dan met rust gelaten worden en met de pootjes omhoog. Je had wel met jezelf afgesproken te gaan sporten, maar geen vezel in je lijf heeft…

Goede zelfzorg tijdens de decembermaand.

Druk druk druk!! De Decembermaand is een leuke en gezellige, maar ook vaak drukke maand. Zowel zakelijk als privé. Juist wanneer er amper tijd lijkt te zijn, is een goede zelfzorg ontzettend belangrijk. Ondanks dat iedereen dat weet, is goed voor jezelf zorgen vaak één van de…

Burn out klachten onder Jonge werknemers.

Hoewel er over de Burn-out als diagnose veel discussie is, zien wij bij InspiratieLoods “burn-out” vooral als een containerbegrip. Het omhelst allerlei verschillende symptomen als; uitputting, somberheid, angst, maar ook; een korter lontje, verminderd geheugen en een slechtere zelfzorg behoren tot de lijst signalen die passen bij…

Ben je benieuwd of wij je kunnen helpen?
Stuur ons dan een berichtje