Hyperventilatie

stressor wat kan zorgen voor hyperventilattie

Wat is hyperventilatie

We kennen allemaal het klassieke beeld van iemand die in een zakje aan het ademen is. Deze beeldvorming heeft er bij veel mensen toe geleid dat hyperventilatie als iets heel ernstigs gezien wordt. Dat beeld is onterecht, maar wat is hyperventilatie dan? Als we het woord opknippen in ‘hyper’ en ‘ventilatie’ helpt dat wellicht bij de uitleg.

Je kent de term hyper wellicht bij mensen met suikerziekte (diabetes red.). Bij Diabetes is er van een ‘hyper’ sprake van een te hoog suikergehalte in het bloed. Een ander voorbeeld is als men zich ‘hyper’ voelt. Dat staat uiteraard voor ’te druk’, kortom Hyper = te veel of te hoog

Ventilatie is een medische term om de ademhaling weer te geven.

Hyper + ventilatie = een te hoge ademhaling. Wellicht, als wij het zo schetsen, valt het wel mee. En dat is ook wel een beetje de bedoeling, want hyperventilatie op zich kan geen kwaad.

De stresstest

Wil je weten in welke mate je last hebt van stress? Vul de gratis stress test in 5 minuten in. Registreren voor de test is niet nodig. Wel mag je je gegevens achterlaten voor een gratis consult.

Hoe ontstaat hyperventilatie

Stress/spanning en/of angst zijn veelal de oorzaken van een te hoge of diepe ademhaling. Hierdoor raakt de verhouding zuurstof en Co2 verstoord. Die verstoring kan zich uit zich in benauwdheid, duizeligheid, tintelingen en een droge mond zijn enkele voorbeelden van symptomen die optreden bij hyperventilatie.

Wat kan ik doen bij hyperventilatie

In onze vorige blog over de ademhaling beschreven we al een simpele oefening en een aantal apps om je ademhaling te ‘normaliseren’ (klik hier).

Ook helpt een oefening als; adem 3 seconden in en 6 seconden uit prima als u een aanval voelt opkomen.

Verder;

  • Probeer afleiding te zoeken
  • Schrijf situaties op wanneer u last krijgt van hyperventilatie en maak deze bespreekbaar met een goede vriend(in) of professional
  • Ga, met een professional, op zoek naar de kern van het probleem van dit signaal

Hyperventilatie als signaal en symptoom

Ademhalingsoefeningen helpen tot op zekere hoogte, maar zijn uiteindelijk niet de oplossing bij vaker terugkerende hyperventilatie klachten. De oorzaak van de verstoorde ademhaling zit hem vaak in spanning, angst of stress signalen. Belangrijk is dus om het niet bij het doen van oefeningen te laten, maar ook op zoek te gaan naar de bron van het probleem.

De oefeningen zijn in dergelijk geval meer een doekje voor het bloeden.
Kijken naar de bron levert je op lange termijn betere resultaten.

Wil je meer weten n.a.v. dit verhaal? Of benieuwd wat InspiratieLoods kan doen voor iemand met een te hoge ademhaling? Klik dan op de link hieronder:

Samen de impact voor de werknemer en uw organisatie minimaliseren?

Neem contact met ons op via het contactformulier en wij plannen samen met u een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant...

Stress als superkracht

Stress: we klagen erover, vrezen het, en gebruiken het als de perfecte smoes voor die vergeten e-mail of slecht humeur. Maar wat als stress helemaal niet de boosdoener is? Wat als stress, mits goed begeleid, juist de brandstof is voor creativiteit, prestaties en persoonlijke groei? Het geheim…

Wat is cortisol en waarom is het belangrijk?

Ons lichaam is prachtig ontworpen om met stress om te gaan. Het stresssysteem helpt ons om uitdagingen het hoofd te bieden, energie te vinden op moeilijke momenten en weer tot rust te komen wanneer de storm is gaan liggen. Dit systeem werkt met een slimme samenwerking van…

Terugblik op het congres: Lekker leven, lekker werken!

Afgelopen vrijdag mochten we een enthousiaste groep ondernemers verwelkomen voor het inspirerende congres Lekker leven, lekker werken! Een initiatief georganiseerd door InspiratieLoods in samenwerking met Veldhuis Advies, Peter Vader Trainingen, de Creativity Club, en Brasserie Boscafé FLOOR.  Het doel? Samen ontdekken hoe werkgeluk, creativiteit en verbinding ons…

5 Strategieën voor HR om Werkstress om te Buigen naar Positieve Energie”

Stress op de werkvloer wordt vaak gezien als een negatieve factor, maar in de kern is stress een gezond mechanisme dat medewerkers helpt uitdagingen aan te gaan en te presteren. De problemen ontstaan wanneer medewerkers ongezonde manieren ontwikkelen om met stress om te gaan. Dit vraagt om…

Ben je benieuwd of wij je kunnen helpen?
Stuur ons dan een berichtje