Opbouwen op werk is zowel doel als middel

Stress, werken en herstellen. Het is belangrijk om weer rustig op te bouwen op werk.

Eigen werkzaamheden inzetten om te herstellen van een burn out. Het klinkt wellicht tegenstrijdig, maar het is één van de belangrijkste pijlers tijdens de programma’s van InspiratieLoods. Werken is immers gezond en van werkloos thuis zitten word niemand op de lange termijn beter.

“Werken is gezond!!”

Dit geldt echter wel pas als men zelf in staat is om de eigen gezondheid te managen en goede keuzes kan maken op het gebied van de balans tussen werk en privé. Zo! Nu we die kleine disclaimer genoemd hebben willen wij graag uitleggen waarom werk zo’n belangrijke rol speelt bij het herstel van bijv. een burn out.

De stresstest

Wil je weten in welke mate je last hebt van stress? Vul de gratis stress test in 5 minuten in. Registreren voor de test is niet nodig. Wel mag je je gegevens achterlaten voor een gratis consult.

Bijtanken

je ineens tot stilstand komt door bijvoorbeeld een burn out is het zaak eerst de broodnodige rust te pakken, even los van werk te komen en zo nodig bij te slapen. Het effect daarvan is het grootst in de eerste 3-5 weken. Daarna is alleen thuiszitten niet meer afdoende. Sterker nog, het kan er zelfs voor zorgen dat in negatieve zin gaat bijdragen. De muren komen op je af, de stap naar werk wordt steeds groter en je voelt je nutteloos. Dit werkt somberheid in de hand enz. enz.

Ook toont onderzoek aan dat de drempel naar werk steeds groter wordt als men langer wacht met re-integreren.

Bij InspiratieLoods vervult werk een belangrijke rol bij het herstellen van iemands vitaliteit. Men bouwt dus gedurende het programma op in uren en binnen eigen functie. Waarom? Dat leggen wij hieronder uit a.d.h.v. van de volgende zaken;

Werk als waarde

Hoe men tegen werk aan kijkt is in de loop van de jaren nogal verander. Waar men vroeger meer werkte vanuit de overtuiging dat er geld verdient moest worden, zien we dat huidige generaties de werkplek steeds meer gaan zien als een verlengstuk van hun identiteit, een plek voor persoonlijke ontwikkeling en één die naadloos aansluit bij het privéleven van de werknemer.

Er zijn aspecten binnen werk die stress in de hand werken, maar werk is mede door hetgeen hierboven beschreven wordt, ook een plek waar we zingeving halen. Voldoening, sociale contacten, verantwoordelijkheid, ritme etc. Aspecten die goed zijn voor je gezondheid.

Werk als Speeltuin

Valkuilen, persoonlijkheidsvoorkeuren, reacties van collega’s. Thuis op de bank zit je veilig. Krijg je er weinig mee te maken. Op je werk wordt je voortdurend blootgesteld aan dergelijke zaken. Iedereen doet een beroep op je, je vind het lastig om zelf nee te zeggen, je vraagt je af of je het wel goed genoeg doet enzovoort enz.

Vaardigheden als assertiviteit, je eigen grenzen managen, dat lastige gesprek voeren met een collega of verantwoordelijkheden loslaten leer je natuurlijk het beste op het werk zelf.

Dus, naast één op één sessies, kan je de aangeleerde vaardigheden natuurlijk het beste leren door ze toe te passen in je sociale kring, privé situatie én op je werk! Werk is dient dus ook gedurende de re-integratie als speeltuin om vaardigheden te oefenen in de praktijk.

Kortom, Inzichten opdoen en deze direct kunnen toepassen in je eigen dagelijkse context zijn essentieel als het gaat om gedragsverandering en het aanleren van vitalere vaardigheden.

Werk en trainen van belastbaarheid

Naast dat werk waardevol is en als speeltuin dient tijdens de re integratie is het uiteraard ook een plek waar men de specifieke taken kan oefenen die horen bij het takenpakket van de werknemer. Denk aan specifieke vaardigheden, fysieke inspanning, lang achtereen zitten, gesprekken leiden etc.

Elke functie vraagt andere vaardigheden, deze ‘vaardigheden’ kun je natuurlijk het beste trainen door ze in eigen tempo op te bouwen binnen je eigen werkzaamheden. Daarmee vervult werk tot slot ook een belangrijke functie in het opbouwen van belastbaarheid.

Meer dan werk!

Uiteraard is er veel meer dan werk! En met dezelfde of misschien zelfs met meer urgentie kijken we naar iemands privé leven (je basis), de sociale kringen en je hobby’s. Ook deze domeinen dienen als belangrijk speeltuin om  diezelfde vaardigheden te toe te passen en te oefenen. Je bent immers thuis niet een ander persoon als op je werk. Toch?

InspiratieLoods

dé therapeuten en psychologen bij InspiratieLoods zijn expert op het gebied stress gerelateerd verzuim werkgevers en werknemers bij verzuim door stress; vermoeidheid, overspannenheid of burn out klachten. Door het inzetten van multidisciplinaire programma’s, de korte lijnen met werkgevers en bedrijfsartsen verkorten wij de verzuimduur aanzienlijk. Wilt u als organisatie meer weten over onze dienstverlening?

Samen de impact voor de werknemer en uw organisatie minimaliseren?

Neem contact met ons op via het contactformulier en wij plannen samen met u een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant...

Het is een mooie vraag aan ondernemers: “Wat is nu eigenlijk jouw onderscheidend vermogen?” Waar je verwacht dat ze daar gemakkelijk een antwoord op geven, is de praktijk weerbarstig. Sommigen slaan zelfs helemaal dicht. Jos Gerritsen van InspiratieLoods in Zwolle heeft daar gelukkig niet veel last van….
Je herkent het waarschijnlijk wel: je hebt hard gewerkt, boodschappen gedaan, de kinderen naar bed gebracht, en je wilt niets liever dan met rust gelaten worden en met de pootjes omhoog. Je had wel met jezelf afgesproken te gaan sporten, maar geen vezel in je lijf heeft…

Goede zelfzorg tijdens de decembermaand.

Druk druk druk!! De Decembermaand is een leuke en gezellige, maar ook vaak drukke maand. Zowel zakelijk als privé. Juist wanneer er amper tijd lijkt te zijn, is een goede zelfzorg ontzettend belangrijk. Ondanks dat iedereen dat weet, is goed voor jezelf zorgen vaak één van de…

Burn out klachten onder Jonge werknemers.

Hoewel er over de Burn-out als diagnose veel discussie is, zien wij bij InspiratieLoods “burn-out” vooral als een containerbegrip. Het omhelst allerlei verschillende symptomen als; uitputting, somberheid, angst, maar ook; een korter lontje, verminderd geheugen en een slechtere zelfzorg behoren tot de lijst signalen die passen bij…

Ben je benieuwd of wij je kunnen helpen?
Stuur ons dan een berichtje