Corona, thuiswerken en stress

“Luister naar je lichaam wanneer het fluistert,
Dan hoeft het niet te schreeuwen”.

Stress door thuiswerken?

Korte dagen en slecht weer. kortom, winter! Tel daarbij de maatregelen rondom corona bovenop en een wat labielere gemoedstoestand lijkt je in deze periode net zo goed te passen als je winterjas. Mooi is dat! maar hoe werkt dat en wat kan je er aan doen. We leggen je het zo concreet mogelijk uit en geven je 7 bruikbare tips. 

Wat is stress.

Laten we beginnen met het stellen dat stress in de basis niet slecht is. Integendeel zelfs, Ooit had ons stress systeem een belangrijke functie bij het overleven en bij het voortbestaan van onze soort. Ons stresssysteem stelde ons in staat om te vechten of te vluchten in levensbedreigende situaties. Aan de keukentafel, starend naar je scherm lijkt dat eeuwen geleden. Dat klopt ook! Maar waarom ervaren wij dan toch stress?

Zoals Thijs Launspach (in dit filmpje) schetste: “Onze fysieke evolutie is gaan achterlopen op de culturele evolutie. wij zijn dus eigenlijk een soort holbewoners, maar dan op het kantoor”.

We komen dus niet meer in die levensbedreigende situatie, maar wij kunnen nog wel stress ervaren. En dat is zoals gezegd in de basis niet erg. Bij stress komen de hormonen Adrenaline en cortisol vrij deze zorgen ervoor dat we beter kunnen presteren. Handig als je een presentatie moet geven of een belangrijke wedstrijd moet spelen. Echter, wanneer de stressbron aanwezig blijft en het lichaam cortisol aan blijft maken gaan we roofbouw op onze systemen plegen en raken de systemen langzaam opgebrand. Denk bijvoorbeeld aan de hoeveelheid mailtjes, social-media, de blijvende hoge werkdruk etc. Je wil graag aan de door jezelf of door de buitenwacht opgelegde verwachtingen voldoen, de grenzen vervagen tussen werk en privé (thuis nog even die mail checken, ff wat afronden etc.) kortom, je staat bijna altijd aan. Gevolg, je systeem raakt uitgeput en je lichaam gaat klachten ontwikkelen als; vergeetachtigheid, onrust, concentratieproblemen, irritaties enzovoort enzovoort.

Psychische stress signalen: Lichamelijke stress signalen:
 • Concentratieverlies
 • Besluiteloosheid
 • Angst- en paniekklachten
 • Geheugenproblemen
 • Gevoelens van paniek
 • Snel kwaad
 • Jezelf snel ergeren
 • Gevoel van machteloosheid
 • Constante moeheid
 • Slapeloosheid
 • Gevoel van uitputting
 • Pijn in de spieren
 • Nek- en schouderpijn
 • Spanning op de buikstreek

Stress signalen? doe de gratis test.

Stress door Corona.

Rust, Regelmaat en Reinheid. En toen werd het maart 2020. Ons hele leven ging op de kop. Kinderen thuis, zelf thuiswerken, opvang dicht, geen bezoekjes meer aan pa en ma, niet op vakantie etc. Weg 3 R’s.

veranderingen, vooral zoals de drastische veranderingen begin dit jaar, vergen veel van ons brein.
Ook de zorgen die ontstaan over onze eigen gezondheid, de gezondheid van anderen, de financiële situatie of de baanonzekerheid geven extra druk.

Aan de andere kant zijn er ook sectoren die door corona veel drukker zijn geworden. Denk maar eens aan de zorg. Zij zullen wellicht meer werkdruk ervaren als anders.

Bovenstaande zorgen en veranderingen zijn slechts een greep van zaken die van invloed zijn op het ontwikkelen van stress.

Stress en thuiswerken.

Weer een dag aan de keukentafel of op je thuiskantoor. Eindeloze call’s en meetings via de laptop. Geen ‘small talk’ bij het koffiezetapparaat of een welgemeende handdruk. Dat en het ontbreken van perspectief op de korte termijn speelt een belangrijke rol bij het ontstaan en het onderhouden van stress klachten. Onderzoek toont aan dat het thuiswerken ten kosten gaat van de zingeving, sociale cohesie en creativiteit. Het is een beetje als een hardloopwedstrijd zonder finishlijn.

 Wat te doen bij thuiswerk stress.

Hoe ga je nou om met een situatie zoals deze. Wat kan je doen als het even niet lekker loopt?
We hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

 

7  thuiswerk stress tips

 1. Steek je kop niet in het zand.
  Gelijk de belangrijkste tip. Voorkom dat je te lang doorloopt met stress. Het voorkomt onnodige, langdurige klachten en eventuele gezondheidsproblemen. Zeker in de beginfase zijn soms kleine veranderingen al voldoende om met stress te dealen. Zie de stress die je ervaart als een signaal van je lijf dat er wellicht iets moet veranderen.
 2. Bewaak je eigen ruimte.
  Constant bij elkaar op de lip, rekening houdend met de ander. Zorg ervoor dat je voldoende ruimte inneemt om je ‘eigen ding’ te kunnen doen. Creëer desnoods een eigen plek in huis waar je, je even terug kan trekken.
 3. Ga actief op zoek naar energiegevers. 
  Favoriete restaurant dicht, geen bioscoop en geen pretpark. Maar wat kan wel? Waar krijg je energie van? Buiten wandelen, bordspellen, fietsen? Het is belangrijk om activiteiten te doen waar je energie van krijgt. Hoe moeilijk dat ook is in de huidige situatie. Neem de tijd om leuke dingen te doen.
 4. Blijf in beweging 
  Ook tussen je werk door is het goed om ruimte te maken voor een wandeling. Doe die call voor je werk wandelend, ga naar buiten voor een fietstocht of een hardloopsessie. Kijk hoe je binnen de huidige beperkingen kan bewegen.
 5. Slaap goed en eet gezond
  Wist je natuurlijk al lang. Eet afwisselend en gezond, maar trakteer jezelf ook op je favoriete gerecht.
 6. Zorg voor ritme
  Ook als alle dagen op elkaar lijken, je niet naar kantoor en er andere zaken wegvallen, zorg dat er ritme in je leven blijft. vaste tijden uit bed, bepaalde dingen op nemen in de dagelijkse routine etc.
 7. Praat met anderen
  Loop je ergens tegenaan? Vraag eens om je heen of andere dat ook doen en of ze nog een paar bruikbare tips voor je hebben. Door met een ander te praten (vriend, vriendin, teamgenoot etc.) kan je perspectief op stressfactoren wijzigen. Dit kan helpen bij het zoeken naar een oplossing of helpt relativeren.

Samenvattend
We leven in een bijzondere tijd, met relatief veel veranderingen en onzekerheden die zich in korte tijd opvolgen. Dit heeft een impact op iedereen. In veel gevallen valt het allemaal erg mee en kun je,
Neem jezelf serieus, zorg goed voor jezelf en neem voldoende ruimte om dat te doen. Vraag je directe omgeving waar nodig om advies en neem eventueel contact op met een specialist wanneer nodig.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant...

Waarom medewerkers uitvallen door stress.

Stress op de werkvloer is een groeiend probleem dat zijn schaduw werpt over zowel werknemers als werkgevers. In dit artikel vertellen wij waarom werknemers worstelen met stress, belichten we de oorzaken en bieden we inzichtelijke oplossingen voor dit wijdverbreide probleem. We zullen ook de invloed van moderne…
Ademhaling: Meer dan een Automatisch Proces Ademhaling is één van de processen die ons lichaam automatisch uitvoert, zonder dat we er bewust bij stilstaan. Maar wat als we je vertellen dat ademhalen veel meer is dan alleen zuurstof inademen en CO2 uitademen? Wat als we je vertellen…

Een medewerker overspannen, wat nu?

Wat is overspannenheid We hebben allemaal wel eens last van een stressvolle periode. Hoewel stress vaak negatieve associaties oproept is het ook een mechanisme wat ons kan helpen presteren op het werk en tijdens  het sporten. Denk maar aan die presentatie of die vergadering op werk. Als…

Wandelen en stress

Waarom is wandelen zo goed voor ons brein.  De kans dat je dit artikel zittend leest is groot. Onderzoek (2017) wijst uit dat wij gemiddeld tussen de 7 en 9 uur per dag zitten. Jongvolwassenen (18-25) lijken daar nog een schepje bovenop te doen. Zij zitten ongeveer…

Ben je benieuwd of wij je kunnen helpen?
Stuur ons dan een berichtje