Is Stress erg? Of juist een signaal van groei

banner stress is niet erg, maar een signaal van groei

Stress. Van het woord alleen al krijgt menig persoon een onrustig gevoel. De negatieve associatie met stress is wijdverspreid, maar is deze echt terecht, of zijn er ook positieve kanten aan stress? In dit artikel gaan we, zonder te diep in de materie te duiken, in op deze vraag.

De twee gezichten van stress

Stress heeft twee gezichten: het kan ons scherp en alert maken, maar ook uitputten als het te lang aanhoudt. Korte periodes van stress – ook wel acute stress genoemd – kunnen zelfs positief zijn. Het is ons lichaam dat zich voorbereidt op actie: of je nu een belangrijke presentatie moet geven of een deadline moet halen, je hartslag verhoogt, je aandacht verscherpt. Dit is de beroemde “fight-or-flight”-reactie die ons helpt om goed te presteren onder druk.

Wat gebeurt er in je lichaam bij stress?

Wanneer je stress ervaart, gaat er een alarm af in je brein. De hypothalamus, een deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor het reguleren van je emoties en lichamelijke reacties, stuurt signalen naar je bijnieren. Deze organen beginnen dan met de productie van adrenaline en cortisol, de bekende ‘stresshormonen’. Adrenaline zorgt ervoor dat je hartslag omhoog gaat, je spieren zich aanspannen en je ademhaling versnelt. Cortisol verhoogt de hoeveelheid suiker in je bloed, zodat je lichaam genoeg energie heeft om actie te ondernemen.

Dit proces helpt je in acute situaties, zoals bij gevaar of een deadline, maar wanneer deze stressreactie langdurig actief blijft, kan het lichaam uitgeput raken. Wil je meer weten over stress? Lees dan hier verde

De stresstest

Wil je weten in welke mate je last hebt van stress? Vul de gratis stress test in 5 minuten in. Registreren voor de test is niet nodig. Wel mag je je gegevens achterlaten voor een gratis consult.


Start met de stresstest

Is stress een probleem?

Het wordt pas een probleem wanneer stress chronisch wordt. Chronische stress betekent dat je lichaam voortdurend in een staat van paraatheid verkeert, zonder de kans te krijgen om te herstellen. Dit kan leiden tot zowel fysieke als mentale klachten, zoals vermoeidheid, slapeloosheid, en uiteindelijk zelfs burn-out. Het lichaam is simpelweg niet gebouwd om langdurig in deze ‘alarmfase’ te blijven.

Conclusie: Het stresssysteem is fantastisch, ons gedrag niet altijd.

Stress kan uiteindelijk lijden tot verschillende (serieuze) gezondheidsproblemen toch is stresssysteem is een prachtig mechanisme dat ons helpt om te reageren op uitdagingen. Het probleem ligt vaak in ons gedrag en hoe we deze stressreacties interpreteren en beheren. Daarom is het cruciaal om de signalen van stress serieus te nemen en waar nodig veranderingen aan te brengen. Door bewust om te gaan met stress en te leren van de signalen die je lichaam afgeeft, kun je stress omzetten in een krachtig middel voor persoonlijke groei en als een motor voor het maken van betekenisvolle keuzes. 

Samen de impact voor de werknemer en uw organisatie minimaliseren?

Neem contact met ons op via het contactformulier en wij plannen samen met u een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Neem contact op

Misschien vind je deze artikelen ook interessant...

Werkplekonderzoek of gesprek met een psycholoog?

Rugklachten zijn één van de meest voorkomende problemen op de werkvloer. Maar waar komen die klachten nu echt vandaan? Heb je simpelweg een verkeerde werkhouding, zit je te lang achter je bureau, of is het een signaal van iets anders, zoals stress of zelfs een dreigende burn-out?…
Het is een mooie vraag aan ondernemers: “Wat is nu eigenlijk jouw onderscheidend vermogen?” Waar je verwacht dat ze daar gemakkelijk een antwoord op geven, is de praktijk weerbarstig. Sommigen slaan zelfs helemaal dicht. Jos Gerritsen van InspiratieLoods in Zwolle heeft daar gelukkig niet veel last van….
Je herkent het waarschijnlijk wel: je hebt hard gewerkt, boodschappen gedaan, de kinderen naar bed gebracht, en je wilt niets liever dan met rust gelaten worden en met de pootjes omhoog. Je had wel met jezelf afgesproken te gaan sporten, maar geen vezel in je lijf heeft…

Goede zelfzorg tijdens de decembermaand.

Druk druk druk!! De Decembermaand is een leuke en gezellige, maar ook vaak drukke maand. Zowel zakelijk als privé. Juist wanneer er amper tijd lijkt te zijn, is een goede zelfzorg ontzettend belangrijk. Ondanks dat iedereen dat weet, is goed voor jezelf zorgen vaak één van de…

Ben je benieuwd of wij je kunnen helpen?
Stuur ons dan een berichtje