Stress wanneer je terugkomt van je vakantie

Ademhaling: Meer dan een Automatisch Proces

Ademhaling is één van de processen die ons lichaam automatisch uitvoert, zonder dat we er bewust bij stilstaan. Maar wat als we je vertellen dat ademhalen veel meer is dan alleen zuurstof inademen en CO2 uitademen? Wat als we je vertellen dat ademhaling meer invloed heeft op gejaagdheid, stress en spanning dan je middag- of koffiepauze?

We ademen niet alleen om in leven te blijven, maar we kunnen dezelfde ademhaling ook gebruiken om stress te verminderen. Dat kan zelfs achter je bureau, zonder dat je collega’s het doorhebben. We laten je zien hoe.

Je Ademhaling als Schakelaar

De ademhaling fungeert als een soort schakelaar die de reactie van ons zenuwstelsel beïnvloedt. Wanneer we gestrest zijn, nemen snelle en oppervlakkige ademhalingen het over – een teken van het sympathische zenuwstelsel dat de vecht-of-vluchtreactie activeert. Dit was geweldig toen we oog in oog stonden met een holbewoner-mammoet, maar niet zo handig wanneer we gestrest zijn door moderne e-mails.

Herkenbaar? Oké! Het mooie aan je ademhaling is dat je die kunt beïnvloeden. Een rustige uitademing heeft op zijn beurt een gunstig effect op een specifiek gebied in ons brein dat leidt tot rust, kalmte en veiligheid

De stresstest

Wil je weten in welke mate je last hebt van stress? Vul de gratis stress test in 5 minuten in. Registreren voor de test is niet nodig. Wel mag je je gegevens achterlaten voor een gratis consult.

Ademhalingsoefeningen uitvoeren om de stress te verlagen

De 4×4 Ademhalingsoefening: Simpel en Effectief

Ga comfortabel zitten achter je bureau, plaats eventueel je handen op je buik en volg deze stappen:
  1. Adem in door je neus gedurende 4 tellen, voel je buik uitzetten
  2. Houd je adem 4 tellen vast.
  3. Adem langzaam uit door je mond gedurende 4 tellen, voel je buik samentrekken.
  4. Wacht vier tellen voordat je inademt.

Herhaal dit een paar keer terwijl je je concentreert op de je ademhaling.  Je zult merken dat je hartslag vertraagt en je geest kalmeert. Hete is als een mini-vakantie voor je zenuwstelsel, direct achter je bureau! Geen collega heeft het door.

Samengevat: Adem In, Stress Uit

Je hebt je ademhaling altijd bij je. Dus, of je nu midden in een chaotische vergadering zit, gestrest bent over deadlines of gewoon een moment van rust wilt, onthoud dat je ademhaling altijd beschikbaar is. Je ademhaling geeft niet alleen een duidelijk signaal, maar is ook een wapen tegen stress symptomen, zelfs op de meest onverwachte momenten. Haal diep adem en adem langzaam uit. Daar kan geen koffiepauze tegenop!

Samen de impact voor de werknemer en uw organisatie minimaliseren?

Neem contact met ons op via het contactformulier en wij plannen samen met u een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant...

Het is een mooie vraag aan ondernemers: “Wat is nu eigenlijk jouw onderscheidend vermogen?” Waar je verwacht dat ze daar gemakkelijk een antwoord op geven, is de praktijk weerbarstig. Sommigen slaan zelfs helemaal dicht. Jos Gerritsen van InspiratieLoods in Zwolle heeft daar gelukkig niet veel last van….
Je herkent het waarschijnlijk wel: je hebt hard gewerkt, boodschappen gedaan, de kinderen naar bed gebracht, en je wilt niets liever dan met rust gelaten worden en met de pootjes omhoog. Je had wel met jezelf afgesproken te gaan sporten, maar geen vezel in je lijf heeft…

Goede zelfzorg tijdens de decembermaand.

Druk druk druk!! De Decembermaand is een leuke en gezellige, maar ook vaak drukke maand. Zowel zakelijk als privé. Juist wanneer er amper tijd lijkt te zijn, is een goede zelfzorg ontzettend belangrijk. Ondanks dat iedereen dat weet, is goed voor jezelf zorgen vaak één van de…

Burn out klachten onder Jonge werknemers.

Hoewel er over de Burn-out als diagnose veel discussie is, zien wij bij InspiratieLoods “burn-out” vooral als een containerbegrip. Het omhelst allerlei verschillende symptomen als; uitputting, somberheid, angst, maar ook; een korter lontje, verminderd geheugen en een slechtere zelfzorg behoren tot de lijst signalen die passen bij…

Ben je benieuwd of wij je kunnen helpen?
Stuur ons dan een berichtje