Burn out klachten onder Jonge werknemers.

Burn out klachten zijn een toenemende trend onder jongere werknemenrs.

Hoewel er over de Burn-out als diagnose veel discussie is, zien wij bij InspiratieLoods “burn-out” vooral als een containerbegrip. Het omhelst allerlei verschillende symptomen als; uitputting, somberheid, angst, maar ook; een korter lontje, verminderd geheugen en een slechtere zelfzorg behoren tot de lijst signalen die passen bij het begrip “Burn-out”.  Tegen dat licht ziet TNO in een recent onderzoek dat er een toename is van “burn-out klachten” onder jonge werknemers. 

Het onderzoek brengt de volgende trend onder de aandacht: het aantal jonge werknemers met burn-out klachten blijft groeien. Terwijl in 2015 jonge werknemers gemiddeld zes dagen per jaar afwezig waren vanwege werk gerelateerde burn-outklachten, steeg dit aantal naar 7,4 dagen in 2018 en zelfs 9,1 dagen in het afgelopen jaar. Deze alarmerende stijging treft met name middelbaar- en hoogopgeleiden, evenals jonge vrouwen. De boosdoeners? Prestatiedruk, de druk om altijd bereikbaar te zijn en financiële onzekerheid.

Het Belang van Begrip en Bewustwording

Voor leidinggevenden en HR-medewerkers is het van cruciaal belang om deze trend te begrijpen en proactief maatregelen te nemen om burn-outklachten te voorkomen. Hier zijn enkele belangrijke overwegingen:

Jonge werknemers zijn vaak gedreven en hebben hoge ambities.

Het is belangrijk om hun motivatie te waarderen, maar tegelijkertijd bewust te zijn van de druk die deze ambities met zich meebrengen. Moedig open communicatie aan, waarbij werknemers hun zorgen kunnen delen zonder angst voor negatieve beoordelingen. Heb daarbij ook oog voor hun privé situatie. Ze hebben logischerwijs naast hun rol als werknemer, verschillende andere rollen als partner, vriend(in), verzorger, ouder etc. Dezelfde gedrevenheid op werk zie je vaak terug binnenshuis. Overal goed willen presteren en willen voldoen aan (hun eigen) hoge verwachtingen is een combinatie die veel eist. 

Bewaak de Werk-Privébalans

Die balans bespreekbaar maken is dus essentieel. Als werkgever kun je flexibele werkschema’s bevorderen en werknemers aanmoedigen om tijd voor zichzelf te nemen. Kijk waar dat kan meer naar output dan naar gewerkte uren. En geef iemand die de verantwoordelijk aan kan, zelf de regie over zijn/haar werktijden en/of agenda.

De rol sociale media op stress

Social media speelt een grote rol bij het verhogen van de druk op jonge werknemers, aangezien ze vaak worden blootgesteld aan de schijnbaar perfecte levens van anderen. Leidinggevenden kunnen het belang van echte prestaties benadrukken en werknemers aanmoedigen om zichzelf niet te vergelijken met anderen. Ook kan een leidinggevende hierin een goed voorbeeld zijn door af en toe ook zijn/haar eigen struggles en tegenslagen te delen. 

Bevorder sociale interactie

Het thuiswerken heeft voordelen, maar het kan jonge werknemers ook isoleren. Het is van belang om sociale interactie te stimuleren, zowel op de werkvloer als daarbuiten. Zorg voor een ondersteunende werkomgeving waar werknemers met elkaar kunnen communiceren en hun zorgen kunnen delen.

Geef personeel de ruimte voor persoonlijke ontwikkeling & voorkom langdurig verzuim door stress.

Leidinggevenden en HR-afdelingen moeten zorgen voor programma’s die gericht zijn op het mentale welzijn van werknemers. Bied workshops en trainingen aan over stressbeheersing, gezonde gewoontes en het Herkennen van burn-out symptomen. Zorg ervoor dat werknemers toegang hebben tot professionele hulp, zoals counseling of therapie. Zo kun je in veel gevallen langdurig verzuim door stress voorkomen.

Samen de impact voor de werknemer en uw organisatie minimaliseren?

Neem contact met ons op via het contactformulier en wij plannen samen met u een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant...

Stress als superkracht

Stress: we klagen erover, vrezen het, en gebruiken het als de perfecte smoes voor die vergeten e-mail of slecht humeur. Maar wat als stress helemaal niet de boosdoener is? Wat als stress, mits goed begeleid, juist de brandstof is voor creativiteit, prestaties en persoonlijke groei? Het geheim…

Wat is cortisol en waarom is het belangrijk?

Ons lichaam is prachtig ontworpen om met stress om te gaan. Het stresssysteem helpt ons om uitdagingen het hoofd te bieden, energie te vinden op moeilijke momenten en weer tot rust te komen wanneer de storm is gaan liggen. Dit systeem werkt met een slimme samenwerking van…

Terugblik op het congres: Lekker leven, lekker werken!

Afgelopen vrijdag mochten we een enthousiaste groep ondernemers verwelkomen voor het inspirerende congres Lekker leven, lekker werken! Een initiatief georganiseerd door InspiratieLoods in samenwerking met Veldhuis Advies, Peter Vader Trainingen, de Creativity Club, en Brasserie Boscafé FLOOR.  Het doel? Samen ontdekken hoe werkgeluk, creativiteit en verbinding ons…

5 Strategieën voor HR om Werkstress om te Buigen naar Positieve Energie”

Stress op de werkvloer wordt vaak gezien als een negatieve factor, maar in de kern is stress een gezond mechanisme dat medewerkers helpt uitdagingen aan te gaan en te presteren. De problemen ontstaan wanneer medewerkers ongezonde manieren ontwikkelen om met stress om te gaan. Dit vraagt om…

Ben je benieuwd of wij je kunnen helpen?
Stuur ons dan een berichtje