Burn out klachten onder Jonge werknemers.

burn outklachten onder jonge werknemers blogpost.

Hoewel er over de Burn-out als diagnose veel discussie is, zien wij bij InspiratieLoods “burn-out” vooral als een containerbegrip. Het omhelst allerlei verschillende symptomen als; uitputting, somberheid, angst, maar ook; een korter lontje, verminderd geheugen en een slechtere zelfzorg behoren tot de lijst signalen die passen bij het begrip “Burn-out”.  Tegen dat licht ziet TNO in een recent onderzoek dat er een toename is van “burn-out klachten” onder jonge werknemers. 

Het onderzoek brengt de volgende trend onder de aandacht: het aantal jonge werknemers dat worstelt met burn-outklachten blijft groeien. Terwijl in 2015 jonge werknemers gemiddeld zes dagen per jaar afwezig waren vanwege werk gerelateerde burn-outklachten, steeg dit aantal naar 7,4 dagen in 2018 en zelfs 9,1 dagen in het afgelopen jaar. Deze alarmerende stijging treft met name middelbaar- en hoogopgeleiden, evenals jonge vrouwen. De boosdoeners? Prestatiedruk, de druk om altijd bereikbaar te zijn en financiële onzekerheid.

Het Belang van Begrip en Bewustwording

Voor leidinggevenden en HR-medewerkers is het van cruciaal belang om deze trend te begrijpen en proactief maatregelen te nemen om burn-outklachten te voorkomen. Hier zijn enkele belangrijke overwegingen:

Jonge werknemers zijn vaak gedreven en hebben hoge ambities.

Het is belangrijk om hun motivatie te waarderen, maar tegelijkertijd bewust te zijn van de druk die deze ambities met zich meebrengen. Moedig open communicatie aan, waarbij werknemers hun zorgen kunnen delen zonder angst voor negatieve beoordelingen. Heb daarbij ook oog voor hun privé situatie. Ze hebben logischerwijs naast hun rol als werknemer, verschillende andere rollen als partner, vriend(in), verzorger, ouder etc. Dezelfde gedrevenheid op werk zie je vaak terug binnenshuis. Overal goed willen presteren en willen voldoen aan (hun eigen) hoge verwachtingen is een combinatie die veel eist. 

Bewaak de Werk-Privébalans

Die balans bespreekbaar maken is dus essentieel. Als werkgever kun je  flexibele werkschema’s bevorderen en werknemers aanmoedigen om tijd voor zichzelf te nemen.Kijk waar dat kan meer naar output dan naar gewerkte uren. En geef iemand die de verantwoordelijk aan kan, zelf de regie over zijn/haar werktijden en/of agenda. 

De rol sociale media op stress

Social media speelt een grote rol bij het verhogen van de druk op jonge werknemers, aangezien ze vaak worden blootgesteld aan de schijnbaar perfecte levens van anderen. Leidinggevenden kunnen het belang van echte prestaties benadrukken en werknemers aanmoedigen om zichzelf niet te vergelijken met anderen. Ook kan een leidinggevende hierin een goed voorbeeld zijn door af en toe ook zijn/haar eigen struggles en tegenslagen te delen. 

Bevorder sociale interactie

Het thuiswerken heeft voordelen, maar het kan jonge werknemers ook isoleren. Het is van belang om sociale interactie te stimuleren, zowel op de werkvloer als daarbuiten. Zorg voor een ondersteunende werkomgeving waar werknemers met elkaar kunnen communiceren en hun zorgen kunnen delen.

Geef personeel de ruimte voor persoonlijke ontwikkeling & voorkom langdurig verzuim door stress. 

Leidinggevenden en HR-afdelingen moeten zorgen voor programma’s die gericht zijn op het mentale welzijn van werknemers. Bied workshops en trainingen aan over stressbeheersing, gezonde gewoontes en het herkennen van tekenen van burn-out. Zorg ervoor dat werknemers toegang hebben tot professionele hulp, zoals counseling of therapie. Zo kun je in veel gevallen langdurig verzuim door stress voorkomen.

Samen de impact voor de werknemer en uw organisatie minimaliseren?

Neem contact met ons op via het contactformulier en wij plannen samen met u een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant...

Hoe wij je organisatie helpen bij stress geralteerd verzuim.

Ontdek Hoe InspiratieLoods Werknemers en Werkgevers Helpt bij Stress en Herstel Als HR-medewerker ben ik voortdurend op zoek naar manieren om het welzijn van onze medewerkers te verbeteren. En dat is waar InspiratieLoods in beeld komt. Laat me je vertellen waarom ik zo enthousiast ben over onze…

Waarom medewerkers uitvallen door stress.

Stress op de werkvloer is een groeiend probleem dat zijn schaduw werpt over zowel werknemers als werkgevers. In dit artikel vertellen wij waarom werknemers worstelen met stress, belichten we de oorzaken en bieden we inzichtelijke oplossingen voor dit wijdverbreide probleem. We zullen ook de invloed van moderne…
Ademhaling: Meer dan een Automatisch Proces Ademhaling is één van de processen die ons lichaam automatisch uitvoert, zonder dat we er bewust bij stilstaan. Maar wat als we je vertellen dat ademhalen veel meer is dan alleen zuurstof inademen en CO2 uitademen? Wat als we je vertellen…

Een medewerker overspannen, wat nu?

Wat is overspannenheid We hebben allemaal wel eens last van een stressvolle periode. Hoewel stress vaak negatieve associaties oproept is het ook een mechanisme wat ons kan helpen presteren op het werk en tijdens  het sporten. Denk maar aan die presentatie of die vergadering op werk. Als…

Ben je benieuwd of wij je kunnen helpen?
Stuur ons dan een berichtje