Het beste antwoord op stress heb je zelf

het beste antwoord op stress, wat kun je er tegen doen?

Onlangs stonden wij in het Stadshagenmagazine. Hieronder kun je het artikel terug lezen.

Expertise platform bij stress

Fysiotherapeut Jos Gerritsen en psychologe Kim Bokking vullen elkaar aan in hun gezamenlijke onderneming InspiratieLoods. Een expertisecentrum dat mensen met stressgerelateerde klachten (zowel fysiek als mentaal), overspannenheid of burn out helpt om er weer bovenop te komen.

Stress coaching

Bijzonder is hun eigentijdse en multidisciplinaire aanpak, waarbij je vooral zelf aan de slag gaat. Niet alleen op je werk, maar ook privé en in je sociale netwerk. InspiratieLoods – de naam is een knipoog naar ‘inspiratieloos’ en een verwijzing naar hun sfeervol ingerichte kantoorpand – voorziet als specialist bij stress in een persoonlijk behandelplan. Jos en Kim werken met een wetenschappelijk onderbouwde aanpak. Beiden hebben zich na hun respectievelijke opleiding fysiotherapie en psychologie gespecialiseerd in stressgerelateerde klachten.

Herkennen van stress

“Zaken zoals slecht slapen, concentratieproblemen, aanhoudende vermoeidheid, hoofdpijn of hartkloppingen, komen vaak voort uit een disbalans”, legt Jos uit. “Er wordt langdurig teveel van je gevergd en je zit in een vicieuze cirkel. Het lichaam geeft signalen af dat de balans is verstoord. Als je dat op tijd onderkent, kun je – of je werkgever, want dat gebeurt ook vaak – bij ons aankloppen.”

Wil je meer weten over stress? Vind hier het artikel over wat is stress?

De stresstest

Wil je weten in welke mate je last hebt van stress? Vul de gratis stress test in 5 minuten in. Registreren voor de test is niet nodig. Wel mag je je gegevens achterlaten voor een gratis consult.

Eigen regie

“We doen niet aan symptoombestrijding, maar gaan op zoek naar de kern van het probleem”, zegt Kim. “Door je eigen gedrag te leren begrijpen en de symptomen te (h)erkennen kan je zelf duurzame veranderingen aanbrengen” Ze geeft een voorbeeld: “Iemand die moeilijk ‘nee’ kan zeggen, is misschien op zoek naar erkenning. Die krijgt hij op zijn werk zolang hij al het werk aanpakt dat op zijn bordje wordt gelegd. Ook al zegt zijn gevoel dat hij dat beter niet kan doen. Door te begrijpen waarom je dit doet vanuit je zoektocht naar erkenning kan je andere keuzes gaan maken.

Na een kennismakingsgesprek, vooral bedoeld om te zien of hulpvrager en hulpverleners een klik hebben en InspiratieLoods de juiste aanpak biedt voor de beschreven klachten, kan gekozen worden voor korte coachingsessies of langduriger trajecten. De eerste fase van zo’n traject omvat vooral educatie, die uitmondt in zelfinzicht in je functioneren en je kwaliteiten. Patronen waardoor iemand steeds weer vastloopt, worden inzichtelijk gemaakt. “Je leert zien waar de stress vandaan komt en hoe je die zelf kunt verminderen.”

In de tweede fase ga je zelf aan de slag. Naast fysieke oefeningen pas je de opgedane kennis en ervaring toe in de praktijk. Jos: “In ons voorbeeld betekent dat de hoofdpersoon opeens ‘nee’ zegt als het werk hem teveel wordt. Dat is spannend, want je krijgt allerlei reacties uit je omgeving. Daar moet je doorheen, maar het geeft op de langere termijn absoluut meer rust. Daarnaast leg je je – binnen je grenzen van het moment – toe op dingen die jou energie geven: hobby’s en andere dingen waar je plezier aan beleeft. Want door thuis op de bank te blijven zitten wordt niemand gezond.”

Kim voegt toe: “Je hebt energievreters – dingen die veel van je vergen – en energiegevers – activiteiten waarmee je jezelf weer kunt opladen. Dat kan voor ieder mens heel verschillend zijn; daar gaan we dus naar op zoek. Uiteindelijk brengen we die twee weer in balans, waardoor je de regie over je leven behoudt of hervindt en meer van het leven kunt genieten.”

Samen de impact voor de werknemer en uw organisatie minimaliseren?

Neem contact met ons op via het contactformulier en wij plannen samen met u een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant...

Het is een mooie vraag aan ondernemers: “Wat is nu eigenlijk jouw onderscheidend vermogen?” Waar je verwacht dat ze daar gemakkelijk een antwoord op geven, is de praktijk weerbarstig. Sommigen slaan zelfs helemaal dicht. Jos Gerritsen van InspiratieLoods in Zwolle heeft daar gelukkig niet veel last van….
Je herkent het waarschijnlijk wel: je hebt hard gewerkt, boodschappen gedaan, de kinderen naar bed gebracht, en je wilt niets liever dan met rust gelaten worden en met de pootjes omhoog. Je had wel met jezelf afgesproken te gaan sporten, maar geen vezel in je lijf heeft…

Goede zelfzorg tijdens de decembermaand.

Druk druk druk!! De Decembermaand is een leuke en gezellige, maar ook vaak drukke maand. Zowel zakelijk als privé. Juist wanneer er amper tijd lijkt te zijn, is een goede zelfzorg ontzettend belangrijk. Ondanks dat iedereen dat weet, is goed voor jezelf zorgen vaak één van de…

Burn out klachten onder Jonge werknemers.

Hoewel er over de Burn-out als diagnose veel discussie is, zien wij bij InspiratieLoods “burn-out” vooral als een containerbegrip. Het omhelst allerlei verschillende symptomen als; uitputting, somberheid, angst, maar ook; een korter lontje, verminderd geheugen en een slechtere zelfzorg behoren tot de lijst signalen die passen bij…

Ben je benieuwd of wij je kunnen helpen?
Stuur ons dan een berichtje