Onlangs stonden wij in het Stadshagenmagazine. Hieronder kun je het artikel terug lezen.
Expertise platform bij stress
Fysiotherapeut Jos Gerritsen en psychologe Kim Bokking vullen elkaar aan in hun gezamenlijke onderneming InspiratieLoods. Een expertisecentrum dat mensen met stressgerelateerde klachten (zowel fysiek als mentaal), overspannenheid of burn out helpt om er weer bovenop te komen.
Stress coaching
Bijzonder is hun eigentijdse en multidisciplinaire aanpak, waarbij je vooral zelf aan de slag gaat. Niet alleen op je werk, maar ook privé en in je sociale netwerk. InspiratieLoods – de naam is een knipoog naar ‘inspiratieloos’ en een verwijzing naar hun sfeervol ingerichte kantoorpand – voorziet als specialist bij stress in een persoonlijk behandelplan. Jos en Kim werken met een wetenschappelijk onderbouwde aanpak. Beiden hebben zich na hun respectievelijke opleiding fysiotherapie en psychologie gespecialiseerd in stressgerelateerde klachten.
Herkennen van stress
“Zaken zoals slecht slapen, concentratieproblemen, aanhoudende vermoeidheid, hoofdpijn of hartkloppingen, komen vaak voort uit een disbalans”, legt Jos uit. “Er wordt langdurig teveel van je gevergd en je zit in een vicieuze cirkel. Het lichaam geeft signalen af dat de balans is verstoord. Als je dat op tijd onderkent, kun je – of je werkgever, want dat gebeurt ook vaak – bij ons aankloppen.”
Wil je meer weten over stress? Vind hier het artikel over wat is stress?
De stresstest
Wil je weten in welke mate je last hebt van stress? Vul de gratis stress test in 5 minuten in. Registreren voor de test is niet nodig. Wel mag je je gegevens achterlaten voor een gratis consult.
Eigen regie
“We doen niet aan symptoombestrijding, maar gaan op zoek naar de kern van het probleem”, zegt Kim. “Door je eigen gedrag te leren begrijpen en de symptomen te (h)erkennen kan je zelf duurzame veranderingen aanbrengen” Ze geeft een voorbeeld: “Iemand die moeilijk ‘nee’ kan zeggen, is misschien op zoek naar erkenning. Die krijgt hij op zijn werk zolang hij al het werk aanpakt dat op zijn bordje wordt gelegd. Ook al zegt zijn gevoel dat hij dat beter niet kan doen. Door te begrijpen waarom je dit doet vanuit je zoektocht naar erkenning kan je andere keuzes gaan maken.
Na een kennismakingsgesprek, vooral bedoeld om te zien of hulpvrager en hulpverleners een klik hebben en InspiratieLoods de juiste aanpak biedt voor de beschreven klachten, kan gekozen worden voor korte coachingsessies of langduriger trajecten. De eerste fase van zo’n traject omvat vooral educatie, die uitmondt in zelfinzicht in je functioneren en je kwaliteiten. Patronen waardoor iemand steeds weer vastloopt, worden inzichtelijk gemaakt. “Je leert zien waar de stress vandaan komt en hoe je die zelf kunt verminderen.”
In de tweede fase ga je zelf aan de slag. Naast fysieke oefeningen pas je de opgedane kennis en ervaring toe in de praktijk. Jos: “In ons voorbeeld betekent dat de hoofdpersoon opeens ‘nee’ zegt als het werk hem teveel wordt. Dat is spannend, want je krijgt allerlei reacties uit je omgeving. Daar moet je doorheen, maar het geeft op de langere termijn absoluut meer rust. Daarnaast leg je je – binnen je grenzen van het moment – toe op dingen die jou energie geven: hobby’s en andere dingen waar je plezier aan beleeft. Want door thuis op de bank te blijven zitten wordt niemand gezond.”
Kim voegt toe: “Je hebt energievreters – dingen die veel van je vergen – en energiegevers – activiteiten waarmee je jezelf weer kunt opladen. Dat kan voor ieder mens heel verschillend zijn; daar gaan we dus naar op zoek. Uiteindelijk brengen we die twee weer in balans, waardoor je de regie over je leven behoudt of hervindt en meer van het leven kunt genieten.”