Goede zelfzorg tijdens de decembermaand.

werknemer probeer drukke decembermaand goed zelfzorg door bewegen op de werkvloer.

Druk druk druk!! De Decembermaand is een leuke en gezellige, maar ook vaak drukke maand. Zowel zakelijk als privé. Juist wanneer er amper tijd lijkt te zijn, is een goede zelfzorg ontzettend belangrijk. Ondanks dat iedereen dat weet, is goed voor jezelf zorgen vaak één van de eerste dingen je achterwegen laat. Hoe kan je nou goed voor jezelf zorgen in een drukke periode als de decembermaand?

Waarom Beweging op de Werkplek?

Studies hebben consistent aangetoond dat beweging op de werkplek niet alleen de fysieke gezondheid verbetert maar ook de productiviteit en het mentale welbevinden verhoogt. Kortdurend bewegen, zelfs voor een paar minuten, kan de afgifte van stresshormonen zoals cortisol verminderen. Fysieke activiteit stimuleert de productie van endorfines, die fungeren als natuurlijke stressverlichters.

De stresstest

Wil je weten in welke mate je last hebt van stress? Vul de gratis stress test in 5 minuten in. Registreren voor de test is niet nodig. Wel mag je je gegevens achterlaten voor een gratis consult.

1. Microbewegingen in de Werkdag

Microbewegingen zijn kleine, haalbare acties die werknemers gemakkelijk kunnen integreren in hun dag. Dit kan variëren van kort opstaan, stretchoefeningen tot eenvoudige bureaugymnastiek. Je kan dit toepassen zonder je werkzaamheden tot onderbreken.

2. Pauzes Actief Gebruiken

Benut de pauze actief. Het voelt soms tegenstrijdig. ‘Eindelijk even rustig zitten, boterham eten en bijkletsen. Maar juist wanneer je energie laag is, trek je jas aan en ga wandelen. Een korte wandeling buiten kan niet alleen de fysieke gezondheid bevorderen maar ook de mentale energie opfrissen. Het is een kleine verandering met grote voordelen.

Actief bewegen verbetert de bloedcirculatie, wat kan helpen bij het verminderen van spierspanning en het bevorderen van ontspanning. Een betere doorbloeding zorgt ervoor dat zuurstof en voedingsstoffen efficiënter worden afgeleverd aan verschillende delen van het lichaam, inclusief de hersenen. Je zult zien; dat levert meer energie op.

3. Slimme Beweegdoelen Stellen

Stel haalbare beweegdoelen voor jezelf. Bijvoorbeeld: drie keer per dag vijf minuten bewegen. Het stellen van beweegdoelen geeft werknemers niet alleen richting, maar ook een gevoel van prestatie, wat de motivatie stimuleert.

4. Beweegvriendelijke Werkomgeving Creëren

Een beweegvriendelijke werkomgeving kan ongemerkt meer beweging bevorderen. Overweeg de implementatie van zit-sta-bureaus, bureaustoel-oefeningen, en duidelijke looproutes. Werknemers zullen deze subtiele veranderingen waarderen.

5. Ademhalingsoefening tijdens het werk

Je ademhaling heb je altijd bij je. Een  ademhalingsoefening op het werk, is laagdrempelig om te doen en niemand die het ziet. Het helpt om . In een comfortabele zithouding adem je rustig in door de neus (4 tellen), houd je de adem even vast, en adem je langzaam uit door de mond (4 tellen). Herhaal deze cyclus gedurende 1-2 minuten. Diep en langzaam ademen activeert het parasympathisch zenuwstelsel, wat het lichaam in een rusttoestand brengt en stressreacties vermindert.

Conclusie: Morgen Beginnen!

De implementatie van eenvoudige bewegingstools op de werkvloer is niet alleen haalbaar maar ook direct toepasbaar. Door morgen te beginnen met het integreren van deze tools, kunnen werkgevers een positieve verschuiving teweegbrengen in de gezondheid, productiviteit, en het mentale welzijn van hun werknemers.

Samen de impact voor de werknemer en uw organisatie minimaliseren?

Neem contact met ons op via het contactformulier en wij plannen samen met u een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant...

Het is een mooie vraag aan ondernemers: “Wat is nu eigenlijk jouw onderscheidend vermogen?” Waar je verwacht dat ze daar gemakkelijk een antwoord op geven, is de praktijk weerbarstig. Sommigen slaan zelfs helemaal dicht. Jos Gerritsen van InspiratieLoods in Zwolle heeft daar gelukkig niet veel last van….
Je herkent het waarschijnlijk wel: je hebt hard gewerkt, boodschappen gedaan, de kinderen naar bed gebracht, en je wilt niets liever dan met rust gelaten worden en met de pootjes omhoog. Je had wel met jezelf afgesproken te gaan sporten, maar geen vezel in je lijf heeft…

Burn out klachten onder Jonge werknemers.

Hoewel er over de Burn-out als diagnose veel discussie is, zien wij bij InspiratieLoods “burn-out” vooral als een containerbegrip. Het omhelst allerlei verschillende symptomen als; uitputting, somberheid, angst, maar ook; een korter lontje, verminderd geheugen en een slechtere zelfzorg behoren tot de lijst signalen die passen bij…

Hoe wij je organisatie helpen bij stress geralteerd verzuim.

Wij helpen werknemers en werkgevers bij stress en herstel Als HR-medewerker ben ik voortdurend op zoek naar manieren om het welzijn van onze medewerkers te verbeteren. En dat is waar InspiratieLoods in beeld komt. Laat me je vertellen waarom ik zo enthousiast ben over onze samenwerking en…

Ben je benieuwd of wij je kunnen helpen?
Stuur ons dan een berichtje