Werk als ultiem medicijn tegen stress

Het is een mooie vraag aan ondernemers: “Wat is nu eigenlijk jouw onderscheidend vermogen?” Waar je verwacht dat ze daar gemakkelijk een antwoord op geven, is de praktijk weerbarstig. Sommigen slaan zelfs helemaal dicht. Jos Gerritsen van InspiratieLoods in Zwolle heeft daar gelukkig niet veel last van. “In tegenstelling tot andere dienstverleners, die mensen begeleiden bij psychisch verzuim, is werk een vast onderdeel van onze programma’s.”

 

InspiratieLoods begeleidt mensen die te maken hebben met een burn-out en begeleidt ook de re-integratie. “Werk is voor ons geen einddoel, maar juist een belangrijk middel.” Het klinkt ongelooflijk tegenstrijdig: werk als middel om te herstellen van een burn-out… Toch geloven Jos en z’n team er heilig in. “Uiteraard staat de gezondheid van iemand centraal. Tijdens onze multidisciplinaire programma’s zetten wij daarom onder andere psychologen en fysiotherapeuten in om mensen te begeleiden. Echter, voor ons is werkhervatting een onmisbaar onderdeel.” In de visie van InspiratieLoods is werk zelfs hét middel om de gezondheid te bevorderen. “Ten eerste heb je dan een dagelijks ritme en sociale contacten. Ten tweede is de werkkring voor de deelnemer een uitermate geschikte plek om de inzichten, die ze bij ons opdoen, te toetsen in de praktijk. Die ervaringen nemen ze vervolgens weer mee in de programma’s. Tot slot is het een prima manier om de belastbaarheid te trainen.” Het is een verrassende kijk op herstel bij langer arbeidsverzuim. Een probleem dat steeds grotere vormen begint aan te nemen en het beperkt zich niet meer tot uitgebluste vijftigers. “De laatste tijd is juist veel aandacht voor de ‘young professionals’. Zij hebben hoge verwachtingen van zichzelf in hun rol als collega, partner en ouder. Daarnaast geven zij aan dat ook de verwachtingen van de samenleving c.q. buitenwereld een grote rol spelen.”

Duurzame oplossing
In de huidige economische situatie waarin het in veel sectoren al moeilijk genoeg is om werknemers te vinden en te behouden, hebben werkgevers natuurlijk veel baat bij het beperken van de periode van uitval. “Gemiddeld heb je negen tot twaalf maanden nodig om uit een burn-out te komen. En dat kost ongeveer 410 euro per dag, dus reken maar uit…”
Bij InspiratieLoods staat de werknemer voorop en profiteert de werkgever automatisch mee. “We bieden programma’s op maat en zien werk dus als een belangrijk middel. Doordat de werknemer, waar nodig na een periode van broodnodige rust, gaat re-integreren en op de werkvloer verschijnt, krijgt de werkgever een stukje controle terug. Werkgevers weten vaak hoe wij werken omdat we korte lijnen hebben met de bedrijfsarts en HR. De werknemer raakt dus niet uit beeld wanneer ze bij ons zijn aangemeld.”

Hervattingsschema
Het is natuurlijk wel even anders als het fundament van de burn-out wordt gevormd door een conflict op de werkvloer. Dan is er sprake van een ander uitgangspunt en moet wellicht eerst mediation worden ingeschakeld. In alle andere gevallen kan snel en rechtstreeks contact tussen werkgever en werknemer juist heel goed werken. “Als wij een belronde doen langs onze klanten, horen we heel vaak dat ze het vervelend vinden de contacten met collega’s kwijt te zijn. En dat er na de ziekmelding over processen wordt gepraat en het dus minder over de inhoud lijkt te gaan. Wij stimuleren de werknemer daarom altijd in gesprek te gaan.”
Heb je ooit een burn-out meegemaakt, dan ken je het gevoel even niet meer aan het roer te staan. In plaats van jezelf terug te trekken uit het sociale leven is het volgens InspiratieLoods dus beter om te blijven participeren. Is de werkkring even geen optie, dan is het een overweging om iets van vrijwilligerswerk op te pakken. 
“Ook is het goed om in de eerste weken al een hervattingsschema te maken. Wanneer en hoe ga je weer aan het werk? Met hoeveel uren wil je beginnen, hoe ga je het opbouwen en ook: welke werkzaamheden leveren je de meeste stress en welke juist veel energie op. Jouw systeem schreeuwt dat het anders moet. Als je zelf de touwtjes in handen kunt nemen om het anders in te vullen, bewijs je jezelf én de werkgever een grote dienst!”

De stresstest

Wil je weten in welke mate je last hebt van stress? Vul de gratis stress test in 5 minuten in. Registreren voor de test is niet nodig. Wel mag je je gegevens achterlaten voor een gratis consult.

Geen behandelkamer
Fysiotherapeut Jos Gerritsen vindt dat we van stress een vijand hebben gemaakt, terwijl het juist een prachtig systeem is dat ons helpt te presteren en signalen geeft wanneer we te lang teveel van onszelf eisen. “Helaas is het een taboe-onderwerp geworden. Er is schaamte en de hulp vanuit de werkgever schiet vaak tekort. Hoewel mensen zich flink ziek kunnen voelen, zien wij stress en burn-out als een signaal en zeker niet als ziekte. Je hebt dus ook geen behandelkamer nodig.”
InspiratieLoods wil die inspirerende omgeving bieden waar werknemers aan de slag kunnen met hun persoonlijke ontwikkeling. Totaal niet zweverig, maar praktijkgericht en met beide beentjes op de grond. “Veel mensen zoeken vanuit een bepaalde overleefstand naar een oplossing op de korte termijn (overleven). Wij proberen samen met de werknemer juist de visie te verleggen naar de lange termijn (leven). En daarin een lans te breken voor een goed en afgewogen stress-systeem.”
De grote slotvraag is natuurlijk: ‘Mooie woorden, maar werkt het ook?’ Jos: “Een jaar na het eind van het programma meten wij het risico op langdurig verzuim. En in meer dan negentig procent van de gevallen is men na een jaar nog steeds aan het werk. Zonder verhoogd risico op langdurig verzuim.”

Schoenerweg 1, Zwolle
085 06 088 25
[email protected]
www.inspiratie-loods.nl

Tekst Rudi Buitenkamp / Fotografie Fret Kraaij

Samen de impact voor de werknemer en uw organisatie minimaliseren?

Neem contact met ons op via het contactformulier en wij plannen samen met u een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant...

Waarom werkhervatting essentieel is bij burn-outklachten

Een visie van InspiratieLoods Psychisch verzuim heeft grote impact op mens én organisatie. Vaak zien we een bekende route: iemand meldt zich ziek vanwege stress of burn-out, trekt zich volledig terug van het werk, en start met rust en behandeling. Pas later in het traject komt het…

5 signalen dat je loyale medewerker overbelast raakt.

Ze springen overal bij, missen zelden een deadline, staan altijd klaar om te helpen en nemen tijd voor iedereen.Iedere organisatie heeft ze: die loyale medewerkers die dag en nacht voor je klaarstaan. Enige probleem? Ze verliezen zichzelf nog weleens uit het oog. Het resultaat? Te veel hooi op…

Succesvolle re-integratie bij burn-out en stress

Re-integratie na psychisch verzuim is een proces vol nuances, maar er zijn duidelijke inzichten die de kans op succes vergroten. Recent onderzoek (Journal of Occupational Rehabilitation, 2022) benadrukt het belang van timing, samenwerking en maatwerk. Voor HR-professionals en leidinggevenden ligt hier een kans om een proactieve en…

Stress als superkracht

Stress: we klagen erover, vrezen het, en gebruiken het als de perfecte smoes voor die vergeten e-mail of slecht humeur. Maar wat als stress helemaal niet de boosdoener is? Wat als stress, mits goed begeleid, juist de brandstof is voor creativiteit, prestaties en persoonlijke groei? Het geheim…

Ben je benieuwd of wij je kunnen helpen?
Stuur ons dan een berichtje