Waarom medewerkers uitvallen door stress.

blogpost over medewerkers die uitvallen door stress.
“Luister naar je lichaam wanneer het fluistert,
Dan hoeft het niet te schreeuwen”.

Stress op de werkvloer is een groeiend probleem dat zijn schaduw werpt over zowel werknemers als werkgevers. In dit artikel vertellen wij waarom werknemers worstelen met stress, belichten we de oorzaken en bieden we inzichtelijke oplossingen voor dit wijdverbreide probleem. We zullen ook de invloed van moderne problemen, zoals de hoge verwachtingen onder jonge professionals, onder de loep nemen.

De Onderliggende Oorzaken van Werkgerelateerde Stress

Een van de voornaamste drijfveren van werkgerelateerde stress is de hoge werkdruk waaraan werknemers worden blootgesteld. Dit gaat verder dan een volle agenda; het omvat onrealistische verwachtingen en de constante druk om te presteren. Het gevolg is een breed scala aan klachten, variërend van vermoeidheid en slaapproblemen tot prikkelbaarheid en concentratieproblemen. Een rapport van TNO uit 2022 benadrukt dat deze druk kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen en langdurig verzuim.

Een ander belangrijk aspect van werkgerelateerde stress is het gebrek aan autonomie op de werkplek. Werknemers die weinig controle hebben over hun taken en beslissingen ervaren vaak aanzienlijk meer stress. Het gevoel van machteloosheid en frustratie draagt bij aan het stressniveau. Harvard Business Review heeft gewezen op dit verband tussen gebrek aan autonomie en stress.

Hoge Eigen Verwachtingen als Modern Probleem

Moderne jonge professionals staan vaak onder immense druk vanwege hun eigen hoge verwachtingen. Ze streven naar perfectie in zowel hun carrières als persoonlijke levens, wat kan leiden tot aanzienlijke stressniveaus en angst om te falen, zelfs als ze al zeer capabel zijn. (Journal of Career Development) 

Impact op Werknemers en Werkgevers

De gevolgen van werkgerelateerde stress strekken zich uit tot ver buiten de werkplek. Het verhoogt het risico op ernstige gezondheidsproblemen, zoals hart- en vaatziekten, burn-out en mentale gezondheidsproblemen. Werknemers met hoge stressniveaus zijn vaak minder tevreden en minder productief. 

Stress Voorkomen en Beheersen: 10 verschillende antwoorden 

Vraag tien van je collega’s wat ze verstaan onder ‘werk- en privé balans’ en je krijgt 10 verschillende antwoorden. Als organisatie ben je gauw geneigd om hier een aanbod op te creeren in de vorm van workshops en cursussen. Echter, zijn wij bij InspiratieLoods van mening dat je in plaats van workshops en trainingen je medewerker juist stil moet zetten en de ruimte moet geven om zelf te onderzoeken waar hij/zij behoefde aan heeft. Dit vergroot de intrinsieke motivatie en de kans dat er een manier gevonden wordt die goed bij het individu past. 

Er is de laatste jaren veel aandacht voor vitaliteit en het vergroten van de inzetbaarheid. Er zijn tal van oplossingen die je binnen een organisatie kan doorvoeren. De belangrijkste zaken zijn het tonen van oprechte interesse, de juiste poppetjes op de juiste plek, een omgeving creeren waarin fouten gemaakt mogen worden en aandacht is voor algehele welzijn. 

Zo kun je; 
– faciliteren in gezonde keuzes; fruitmand op tafel
– waardering uitspreken
– Op de hoogte zijn van de thuissituatie van de medewerke
– verwachtingen helde communiceren
– De werknemer het vertrouwen en de ruimte geven om het werk op zijn/haar eigen manier te doen. 

Conclusie

Het groeiende probleem van werkgerelateerde stress is een complexe kwestie met diepgaande gevolgen voor zowel werknemers als werkgevers. burn-out een hype of niet. Een goede discussie, maar Gezien het aanzienlijke aantal mensen dat ermee te maken krijgt en de impact op de samenleving als geheel iets wat we niet moeten onderschatten. Preventieve maatregelen, open communicatie tussen werknemers en werkgevers en aandacht voor zowel werk- als privéfactoren zijn essentieel om deze problematiek aan te pakken.

Bronnen

  • TNO. Onderzoek naar werkgerelateerde stress, 2022.
  • Harvard Business Review. Artikel over autonomie op de werkplek.
  • Journal of Career Development. Onderzoek naar hoge verwachtingen bij jonge professionals.
  • British Medical Journal. Studies over de gevolgen van werkgerelateerde stress.
  • The Journal of Applied Psychology. Onderzoek naar de impact op organisaties.
  • Psychology Today. Adviezen voor stresspreventie.
  • NVAB (Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde).
  • Het Financieel DagbladJongeren met een burn-out: hype of probleem van ons allen

Misschien vind je deze artikelen ook interessant...

Hoe wij je organisatie helpen bij stress geralteerd verzuim.

Ontdek Hoe InspiratieLoods Werknemers en Werkgevers Helpt bij Stress en Herstel Als HR-medewerker ben ik voortdurend op zoek naar manieren om het welzijn van onze medewerkers te verbeteren. En dat is waar InspiratieLoods in beeld komt. Laat me je vertellen waarom ik zo enthousiast ben over onze…
Ademhaling: Meer dan een Automatisch Proces Ademhaling is één van de processen die ons lichaam automatisch uitvoert, zonder dat we er bewust bij stilstaan. Maar wat als we je vertellen dat ademhalen veel meer is dan alleen zuurstof inademen en CO2 uitademen? Wat als we je vertellen…

Een medewerker overspannen, wat nu?

Wat is overspannenheid We hebben allemaal wel eens last van een stressvolle periode. Hoewel stress vaak negatieve associaties oproept is het ook een mechanisme wat ons kan helpen presteren op het werk en tijdens  het sporten. Denk maar aan die presentatie of die vergadering op werk. Als…

Wandelen en stress

Waarom is wandelen zo goed voor ons brein.  De kans dat je dit artikel zittend leest is groot. Onderzoek (2017) wijst uit dat wij gemiddeld tussen de 7 en 9 uur per dag zitten. Jongvolwassenen (18-25) lijken daar nog een schepje bovenop te doen. Zij zitten ongeveer…

Ben je benieuwd of wij je kunnen helpen?
Stuur ons dan een berichtje