Het is maandagochtend, er ligt een dik pak sneeuw en het sneeuwt. Ik besluit wandelend naar mijn werk te gaan. Onderweg zie ik meerdere mensen het stukje stoep voor hun huis sneeuwvrij maken terwijl het sneeuwt. Nieuwsgierig naar hun beweegredenen vraag ik waarom ze vandaag hun stoep sneeuwvrij maken;
Kracht van overtuiging
“Je moet het toch een beetje netjes houden”,“Ach anders zit ik maar de hele dag op mijn kont”,
”De buurman was al begonnen dus ik dacht dan moet ik ook een stukje doen”,
“Het is wel zo sociaal om mijn stoep netjes te vegen”.
In mijn overtuiging heeft het allemaal weinig zin. Je blijft net zo lang vegen tot het niet meer sneeuwt en als het niet meer sneeuwt dan dooit het in Nederland meestal weer snel. En toch gaan we ermee aan de slag?
De stresstest
Wil je weten in welke mate je last hebt van stress? Vul de gratis stress test in 5 minuten in. Registreren voor de test is niet nodig. Wel mag je je gegevens achterlaten voor een gratis consult.
Als Psycholoog
In mijn werk als Psycholoog bij InspiratieLoods kijk ik altijd samen met iemand naar wat hen drijft, op welke overtuigingen is het gedrag gebaseerd. Overtuigingen kun je herkennen aan een bepaalde stelligheid zoals; Ik moet altijd mijn best doen of als ik niks doe ben ik lui.
Onze eigen overtuigingen zijn onbewust onze belangrijkste redenen om op een bepaalde manier te handelen, maar staan niet altijd in verhouding tot de situatie. Laat ik een voorbeeld noemen:“Je moet het toch een beetje netjes houden” impliceert dat een stoep vol met sneeuw niet netjes is.“
en
“Ach anders zit ik maar de hele dag op mijn kont” impliceert dat een dagje lummelen niet goed is.“
Overtuigingen worden gevormd door ons karakter, onze ervaringen, onze opvoeding en de omgeving waarin we zijn opgegroeid. We handelen allemaal vanuit onze overtuigingen en dat is volstrekt normaal en helemaal niet erg.
Het wordt pas lastig als een overtuiging belemmerend is en je je stoepje móet vegen terwijl je ook al last had van je rug, je eigenlijk met de administratie aan de slag moet (waar je zo’n hekel aan hebt) en de kinderen wel wat meer aandacht verdienen. Dan loop je kans dat de balans zoekraakt. En dan was aandacht besteden aan één van deze dingen of eens even helemaal niks doen misschien een beter plan geweest.
Kort samengevat; of we wel of niet onze stoep sneeuwvrij maken terwijl het sneeuwt is onbewust het gevolg van onze overtuigingen. Overtuigingen die, zoals gezegd, het gevolg zijn van o.a. onze cultuur, onze opvoeding en onze opgedane ervaringen.
De belangrijkste vraag die men zich kan stellen om te voorkomen dat we dingen doen die ontegenzeggelijk normaal lijken, maar misschien erg slecht getimed zijn en ervoor zorgen dat we onnodig teveel hooi op onze vork nemen, is:
Waarom?
Waarom maak jij je stoep sneeuwvrij terwijl het sneeuwt?
Eerst nadenken dan doen
Het voorbeeld van de stoep sneeuwvrij maken is niks meer dan een grappig en actueel voorbeeld. Maar we komen het natuurlijk overal tegen. Waarom gaan we niet op de bank liggen als we moe zijn, waarom vinden we ‘nee zeggen’ op het werk zo lastig? enz. enz.
Het is daarom goed om af en toe bij jezelf na te gaan waarom je bepaalde dingen doet? Wat vind jij er nou eigenlijk echt van…
Want bang zijn om onderuit te gaan wanneer het glad is zijn we allemaal 😉